PRIPREME ZA ULAZAK U EU

Vlada je izmijenila Uredbu o viznom sustavu: Turci i Rusi od sada smiju u Hrvatsku samo s vizama

 Ranko Šuvar/CROPIX

Uoči ulaska u EU, Vlada je izmijenila Uredbu o viznom sustavu, koja stupa na snagu 1. travnja.

Po novom, vize se uvode za turske državljane : od njih će biti izuzeti jedino nositelji diplomatskih, službenih i posebnih putovnica, kao i članovi avionskih i brodskih posada. Turski ministar financija, koji je nedavno boravio u Zagrebu, u intervjuu za Jutarnji list kazao je kako uvođenje viza za turske državljane neće predstavljati problem u odnosima Zagreba i Ankare jer se radi o obvezama koje Hrvatska mora ispuniti na putu ka EU, no poručio je da očekuje da vizni režim bude što labaviji.

Vize za ljetovanje u Hrvatskoj ubuduće će morati imati ruski državljani. Na to je ovih dana upozorio i novi ministar turizma Darko Lorencin, koji je istakao da se radi na tome da se ruskim turistima vize izdaju što jednostavnije.

Da će to biti tako, potvrdila je danas i ministrica vanjkih poslova Vesna Pusić . Tako će Rusi, primjerice, zahtjevom za vizom moći poslati putem Interneta, a viza bi im trebala vrijediti za više ulazaka u Hrvatsku.

„Iznad ovoga ne možemo ići. To je, da tako kažem, jedan od manje povoljnih aspekata članstva u EU. Ovo je najliberlanijih režima koji smo mogli ustanoviti“, poručio je premijer Zoran Milanović, koji je već na jednoj od prijašnjih sjednica Vlade izražio žaljenje zbog uvođenja viza prema Turskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:30