INSPEKTORI UPOZORAVAJU

VLASNICI 15 MASERATIJA SU PRIJETNJA NA HRVATSKIM CESTAMA Otkriven opasan dio

 Wikipedia

ZAGREB - Državni inspektorat objavio je danas obavijest u sklopu sustava razmjene službenih obavijesti između država članica Europske unije o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača RAPEX o nepravilnostima koje su utvrđene na automobilima Maserati - Quattroporte i Gran Turismo te vlasnike 15 takvih vozila u Hrvatskoj poziva na zamjenu stražnih spona na vozilima.

Kako se navodi u priopćenju, riječ je o automobilima Maserati trgovačkog naziva Quattroporte i Gran Turismo, tipa M139 i M145, proizvedenih od 2004. do 2008. godine, a u priopćenju se navode i brojevi šasija ukupno 15 vozila za koje je Inspektorat utvrdio da se nalaze na hrvatskom tržištu.

Državni inspektorat je za ta vozila utvrdio da se nalaze na tržištu Republike Hrvatske, da su prodani krajnjim kupcima te da predstavljaju opasnost za korisnika zbog nejednakog antikorozivnog premaza na stražnjim sponama te postoji povećani rizik da stražnje spone korodiraju i puknu, što može uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom. Stražnje spone bit će besplatno zamijenjene putem distributera za Hrvatsku, tvrtke Autocommerce Hrvatska, navodi se u priopćenju.

Ovo je prvi put da Državni inspektorat, kao nacionalna kontakt točka za RAPEX obavještava potrošače o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

RAPEX je sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama o proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, ukoliko u zakonodavstvu Zajednice ne postoje konkretne odredbe s istim ciljem.

Hrvatska je u sustav RAPEX ušla 1. srpnja ove godine, odnosno ulaskom u Europsku uniju, a kontaktna točka za razmjenu podataka u sklopu sustava postao je Državni inspektorat, odnosno Odjel sigurnosti proizvoda Službe nadzora u području zaštite potrošača.

Državni inspektorat je na taj način povezan s Europskom komisijom i kontaktnim točkama u ostalim državama članicama te sve informacije o opasnim proizvodima razmjenjuje s Europskom komisijom i drugim nadležnim tijelima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:37