UKINUTA U CIJELOSTI

Vrhovni sud ukinuo presudu za aferu ‘Core media‘

Najviši sud ocjenjuje da postoje nelogičnosti i nejasnoće u pogledu više novčanih iznosa koji se spominju u činjeničnom opisu
Anto Nobilo i Dijana Čuljak
 Damjan Tadic/Cropix

Vrhovni sud ukinuo je u cijelosti presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su Vladimir Šelebaj Sellier, njegova bivša supruga i novinarka Dijana Čuljak, Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić proglašeni krivima za izvlačenje novca iz produkcijskih tvrtki preko fiktivnih računa u aferi "Core media".

Najviši sud je, ne navodeći imena optuženika, pojasnio kako se petero optuženika terete da su izvlačili novac iz dvije tvrtke te da će se prvostupanjski posupak ponoviti jer je izreka proturječna i nerazumljiva, a zaključci prvostupanjskog suda o ulogama optuženih pogrešni.

Najviši sud ocjenjuje da postoje nelogičnosti i nejasnoće u pogledu više novčanih iznosa koji se spominju u činjeničnom opisu te je naglasio da je u ponovljenom postupku potrebno više pažnje posvetiti tome kakav je točno bio Šelebajev status i koju je točno ulogu imala Čuljak u dvjema tvrtkama.

Uz to, Vrhovni sud je istaknuo da u odnosu na kazneno djelo utaje poreza ili carine i pomaganja u tome nije razumljivo tko je što radio, kakva je bila uloga pojedinih optuženika u počinjenju kaznenog djela niti u čemu se sastoji uloga pomaganja.

Time su, smatra najviši sud, u prvostupanjskoj presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama koje čine bitno obilježje kaznenog djela, a također je presuda nerazumljiva pa je počinjenja bitna povreda kaznenog postupka. Prvostupanjska se presuda zbog toga ne može ispitati pa je prema zakonu morala biti ukinuta, naglasio je Vrhovni sud.

U odnosu na kazneno djelo sprečavanja dokazivanja ocjena je Vrhovnog suda da je preuranjen zaključak o počinjenju tog kaznenog djela te kako je potrebno s više kritičnosti cijeniti cjelinu izvedenih dokaza, kao i raščlaniti one dokaze koji čine upitnim istinitost navoda svjedoka koji je prema optužnici postupio po nalogu Dijane Čuljak.

''U ponovljenom će postupku prvostupanjski sud otkloniti bitnu povredu odredba kaznenog postupka i pogreške na koje je upozoren te donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku. U novoj presudi prvostupanjski sud mora savjesno i detaljno ocijeniti i obrazložiti sve potrebne dokaze'', zaključio je Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:00