NOVIH 30 CM SNIJEGA

ZAGREB OPET PRED KOLAPSOM Bandić: 'Nema bolje zimske službe od naše!'

NOVO 19:32 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da gradske službe čine sve da grad normalno funkcionira, te istaknuo da se javni prijevoz odvija i pozvao građane da ga koriste.

Nakon sjednice Operativnog stožera zimske službe u Gradskoj upravi, gradonačelnik Bandić sa suradnicima održao je konferenciju za novinare na kojoj je podsjetio da ovoliko snijega u Zagrebu nije bilo 117 godina te zamolio građane za strpljenje.

Pozvao je građane da očiste snijeg ispred svojih pragova, starije sugrađane da ne izlaze iz svojih domova bez osobite potrebe te sve građane zamolio da koriste javni prijevoz, a ne osobne automobile, jer javni prijevoz, rekao je, funkcionira.

Najavio je da će sutra angažirati tisuću studenata i ljudi sa Zavoda za zapošljavanje da pomognu u čišćenju grada, a njihova satnica bit će plaćena između 17 i 35 kuna. Njihov rad nadzirat će "mala zimska služba", dodao je.

Napomenuo je da je danas održan sastanak sa sedam gradskih građevinskih tvrtki koje su gradu na raspolaganje dale između 50 i 60 kamiona i 20 do 30 utovarivača, kojima će se odvoziti snijeg kojega bi prema prognozi moglo pasti još 10-15 centimetara.

"Neće se veseliti oni koji priželjkuju da grad kolabira", poručio je Bandić dodavši da "nema bolje zimske službe u Europi od naše".

Osvrnuvši se na tvrdnje kako mu trenutačna situacija sa snijegom pogoduje za skupljanje predizbornih bodova, Bandić je kazao da se "nada da snijeg neće padati do 17. svibnja" i upitao "bi li kao Batman trebao loviti pahulje da ne padnu na tlo".

"Nema tog snijega kojeg nećemo pobjediti", zaključio je gradonačelnik i još jednom pozvao "da svatko napravi svoj dio posla".

Dodao je da sve podružnice Zagrebačkog holdinga odlično surađuju. Ponovio je da nitko nije razriješen niti smijenjen.

Voditelj Zimske službe Alen Gospočić rekao je da kompletna zimska služba na terenu i radi na čišćenju grada.

---------------------------------------

18:39 - Povremeno tramvaji stoje na prometnicama koje se kratkotrajno zatvaraju zbog uklanjanja snijega s krovova.

Zbog prometne nesreće tramvaja linije 14 u Ilici kod Gundulićeve, što nije u vezi s vremenskim uvjetima, bile su privremeno preusmjerene linije 1, 6 i 11 Mihanovićevom te preko Glavnog kolodvora do svojih uobičajenih trasa.

----------------------------------------

Nove velike snježne padaline najavljene su za večeras. Prognostičari su još ranije najavili da bi u iduća dva dana moglo pasti i do 30 centimenata novog snijega, s naglaskom na noć s četvrtka na petak.

Iz Državnog hidromeorološkog zavoda za sutra najavljuju pretežno oblačno. U sjeverozapadnim krajevima povremeno slab snijeg, a u Gorskom kotaru i dijelu Like ponovno može pasti i više od 10 cm novog snijega.

Krajem dana i u noći na petak oborine će u unutrašnjosti jačati. Na Jadranu će uz promjenljivu naoblaku povremeno biti kiše. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka, na udare i olujna bura, na preostalom dijelu umjereno do jako jugo i istočnjak. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na Jadranu između 3 i 8 Celzijevih stupnjeva. Dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na Jadranu od 5 na sjevernom do 12 Celzijevih stupnjeva na južnom dijelu - stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Ovoga puta, kako tvrdi gradonačelnik Milan Bandić, Zimske službe bit će spremne.

Bandić je uputio javni poziv studentima grada Zagreba da se uključe u organizirano čišćenje snijega u gradu, priopćeno je danas iz njegova ureda.

Pozvao je zainteresirane studente da se jave u Studentski servis (Savska cesta 25), gdje će dobiti sve potrebne informacije.

Zagrebački gradonačelnik od jučer je na čelu stožera Zimske službe, a kasno sinoć naglasio je da je potrebno angažirati oko 1000 studenata koji će čistiti snijeg na nogostupima i parkirališnim mjestima te oko bolnica i drugih ustanova.

Jedna osoba ozlijeđena u klizanju snijega s krovova

Podsjetimo, jedna je osoba ozlijeđena, a oštećeno je nekoliko vozila prilikom klizanja i padanja snijega s krovova zgrada u Zagrebu, izvijestio je jutros Državni centar zaštite i spašavanja.

Zbog snijega je također na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije palo više stabala i grana na prometnice.

Uslijed snježnih oborina došlo je do oštećenja nekoliko strujnih i telefonskih vodova i stupova te zakretanja više semafora u Zagrebu.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je i velik broj dojava od građana u vezi s neočišćenim pločnicima i kolnicima te jednu dojavu o puknuću vodovodne cijevi.

Zastoj u tramvajskom prometu, ukinute neke autobusne linije

Kako je objavljeno na internetskim stranicama ZET-a , došlo je do kvara tramvaja linije 3 kod Ivanićgradske ulice, zbog čega tramvaji 2, 3 i 13 voze skraćeno do Heinzelove ulice.

Uz to, obustavljeno je i nekoliko autobusnih linija.

Ne prometuju linije 142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina), 135 ( Črnomerec - Graberje), 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje), 139 (Reljkovićeva - Jelenovac - Reljkovićeva), 201 (Kaptol -Kvaternikov trg), 106 (Kaptol - Krematorij), 226 (Kaptol - Svetice), 150 (Garaža Tuškanac - Gornji grad), dok su skraćene autobusne linije 137 (Črnomerec - Perjavica -Borčec) do Ulice Padine Gornje, 130 (Črnomerec - Borčec) do Ulice Dubravice, 126 (Črnomerec - Gornja Kustošija - Krvarić) do Gornje Kustošije, 127 (Črnomerec - Mikulići) do Vaupotićeve ulice, 131 (Črnomerec - Bizek) do Cementare, 124 (Črnomerec - Gornji Stenjevec) do Karažnika.

HAK: Jak vjetar otežava promet na A6 i Jadranskoj magistrali

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A 6 Rijeka- Zagreb od Kikovice do Delnica smiju voziti samo osobna vozila, izvijestio je popodne u 13,30 sati Hrvatski autoklub.

Na dionici Jadranske magistrale (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Bakra do Senja još i za dostavna i teretna vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na dionici autoceste A 6 između Kikovice i Bosiljeva proglašeni su zimski uvjeti, pa se kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama isključuju kod odmorišta Vukova Gorica, odnosno na čvoru Kikovica.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru na D3, staroj cesti kroz Gorski kotar te na ostalim državnim i županijskim cestama na području Vrbovskog, Delnica i Čabra, a u Lici na D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj i D 42 Josipdol-Poljanak i D 218 Dobroselo-Mazin.

Na D1, Ličkoj magistrali smiju voziti sve kategorije vozila, bez posebnih ograničenja.

Zbog mjestimice ugaženog snijega u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj vozačima se savjetuje dodatni oprez, a potrebna je odgovarajuća zimska oprema.

Na vlažnim je dijelovima kolnika moguća poledica, a ponegdje u unutrašnjosti ima i magle. Kiša usporava promet u Istri i Dalmaciji.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Macelj i Bregana, gdje se čeka oko jedan sat.

Otkazani su polasci katamarana na liniji Split-Hvar-Vela Luka- Ubli (u 14,00 sati), Split-Vis ( u 15 sati) i Split-Hvar-Korčula (u 16 sati) i na riječkom području prema Novalji i Rabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:01