NEDJELJNI EKSKLUZIVNO DONOSI

Nevjerojatna priča o američkom pilotu koji se konačno vraća na otok Vis

Životnu ispovijest heroja drugog svjetskog rata i dirljivu priču o njegovom povratku s Visa na bojište kako bi što prije vidio svoju veliku ljubav Virginiju donosi Zdravko Reić. Fotografije nam je ustupio Mel Hays iz privatnog albuma

Američki pilot, potpukovnik Clayton Melvin Hays, veteran iz Drugog svjetskog rata, sada 90-godišnjak, slabo pokretan, tako da se služi invalidskim kolicima, vratio se nakon 68 godina na Vis da prvi put od 14. listopada 1944. vidi mjesto na koje je prisilno sletio svojim lovcem i tako se jedva spasio. Priča američkog pilota zaista je nevjerojatna, tako zanimljiva da bi se sigurno mogao snimiti uzbudljiv i dramatičan film.

- Ne možete ni pojmiti koliko sam puta u svojim sjećanjima doživljavao to prisilno slijetanje, faktički pad na zemljanoj pisti otoka Visa - rekao nam je Mel Hays, vitalni američki pilot, koji je prije tri godine imao operaciju kuka.

- Tada sam u Hrvatsku, na Vis, poslao svoju kćer Barbaru i zeta Marka Johnsona, želio sam da vide taj, za mnoge savezničke pilote, spasonosni otok u Jadranskom moru i pistu, koja je sada pretvorena u vinograde. Kad su se vratili u Portland i ispričali mi doživljaje, morao sam, po svaku cijenu, prije nego otiđem s ovoga svijeta vidjeti Vis i obitelj Valerije i Nikole Roki, čije sam gostoprimstvo uživao…

Clayton Mel Hays bio je instruktor leta, pripremao je pilote lovce u Kansasu, u vojnoj bazi Osawatomie, a onda se i sam prijavio za odlazak u rat u Europu. Najprije je svratio kući u Oregon, u rodni gradić Grant Pass da se pozdravi s roditeljima i tada je upoznao Virginiju, 20-godišnju mjesnu ljepoticu. Bila je to ljubav na prvi pogled - ona velika, bezgranična, “koja se događa jednom u životu”.

Čekaj me, vratit ću se, vjenčat ćemo se - obećao 22-godišnji pilot svojoj dragani, pa je otišao u rat u Europu. Amerikanci su svoju bazu imali u južnoj Italiji, kod Foggie, u San Severu podno Monte Gargana.

Mel Hays je poletio, na svoju četvrtu misiju, na lovcu P 51 mustang, kao pripadnik 307. squadrona 31. lovačke grupe. Zadatak je bio pratnja i zaštita bombardera, letećih tvrđava, koji su tog jutra odlazili izručiti teret teških bombi na vojne ciljeve Olbersdorf i Blechhammer u južnoj Njemačkoj.

Misija je u potpunosti uspjela, u “narative mission report number 660”, opisano je kako su ciljevi pogođeni. A na povratku, dok su preletjeli Mađarsku, napala ih je grupa njemačkih Messerschmitta…

- Oni su bili brži od naših Mustanga, spas smo tražili u bijegu prema Jadranu, pa smo izveli uobičajenu proceduru, odbacili smo dodatne tankove za gorivo, kako bismo dobili na brzini. Moj Bože, tada se dogodilo nešto nevjerojatno, bio sam šokiran kad je spremnik s aviona mojeg partnera sletio na kljun mojeg fightera, odbio se, oštetio mi rep, u stvari kormilo.

Amerikanac je radiovezom obavijestio svoje u bazi, objasnio je da jedva drži kurs, ali da ne može doletjeti do San Severa. Dobio je instrukciju: “Sleti na more, naši će te pokupiti”. Uhvatila ga je panika, jer pilot Hays nije znao plivati:

- Ne mogu, ima li druga solucija?…

Stigla je sugestija da se pokuša dokopati Visa, malog otoka usred Jadranskog mora, jer tu je bio izgrađen pomoćni aerodrom…

- OK, I will try, u redu pokušati ću…

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:20