PLANIRAO NAPAD

Bosanac u Americi osuđen na 30 godina: 'Nisam terorist, nisam musliman. Ovo je glupo i retardirano!'

Subašić je pod imenima Anes i Mladen imao tri presude za četiri krivična djela, ubojstva u pokušaju, iznude, teške krađe i izazivanja opće opasnosti
 Policijska snimka

Anesa Subašića (36), naturaliziranog Amerikanca porijeklom iz BiH, i Daniela Patricka Boyda, američki sud osudio je na dugogodišnje zatvorske kazne kao članove terorističke skupine koja je planirala napade protiv onih za koje su smatrali da su neprijatelji islama. Subašić je osuđen na trideset godina zatvora, a Boyd koji je priznao krivicu dobio je osamnaest godina.

Nakon priznanja Boyd je surađivao s vlastima i detaljno opisao planove koje je teroristička skupina imala. Od studenog 2006. do srpnja 2009. godine Subašić je sa ostalim članovima skupine nastojao prikupljati novac za terorističke aktivnosti. Kupovali su oružje koje su koristili za obuku, a navodno su razmatrali napad na američku bazu Quantico u Virginiji. Navodno su mete bile i izvan SAD-a.

Subašić je uhićen u srpnju 2009. godine, zajedno s Hisenom Sharifijem, koji je porijeklom s Kosova i ostalim članovima grupe. Obitelj Anesa Subašića porijeklom je iz Banja Luke i obitelj se u Ameriku odselila 1995. godine. U policiji u Republici Srpskoj ima veliki dosije, a 1993. godine promijenio je ime u Mladen. I na to ime ima raspisane tjeralice zbog krivičnih djela. Subašić je pod imenima Anes i Mladen imao tri presude za četiri krivična djela, ubojstva u pokušaju, iznude, teške krađe i izazivanja opće opasnosti. U lipnju je proglašen krivim, a sada je izrečena i zatvorska kazna.

Živio je u Sjevernoj Karolini , a usko je surađivao s Boydom. Šef FBI-ja u Charlotteu Chrisu Prieseu kazao je za Subašića da je bio dio grupe teorista koji je vlastitu zemlju vidio kao neprijatelja. Već prije je osuđen i zbog ilegalne procedure dobivanja državljanstva. Boyd je razgovarao sa Subašićem u ožujku 2008. oko priprema da dvojicu ljudi pošalju u inozemstvo s ciljem da izvrše terorističke napade. Boyd je Sharifiju dao 500 dolara i pokazao mu kako se koristi oružje. Nakon toga je Sharifi otišao na Kosovo, ali se brzo vratio u Ameriku i nastavio sakupljati novac za grupu.

Subašić je inzistrirao da se sam brani na suđenju, tvrdeći da je nevin. Svoju obranu pripremio je na više od dvjesto stranica.

- Nisam kriv, nisam terorist, nisam musliman i nisam imao ništa s tim. Za to se ne kajem, jer nisam ništa učinio. Ovo je glupo i retardirano, vikao je u sudnici.

Tvrdio je da je osuđen na osnovu lažnih iskaza svjedoka i labavih dokaza američkih istražitelja. Kada su tužitelji predložili doživotni zatvor za Subašića, izgubio je živce i vikao: "A što kažete na dvije doživotne robije?!" Reagirala je i sutkinja Louise Flanagan i prekinula ga u uvredama koje je sipao prema sudu. "Vi ste zlostavljač" - rekla mu je.

Zbog nepoštivanja suda Subašić je dobio kaznu od 1000 dolara i naređeno je psihijatarsko vještačenje.

Nakon što je grupa uhićena javio se Jasmin Smajić također porijeklom iz BiH, dugogodišnji prijatelj Sharifija i Subašića.

- Poznajem ih još iz mladosti i vjerujem da su nevini, kazao je Smajić koji živi u Sjevernoj Karolini. Subašić je teško živio u Americi, a njegov engleski bio je ograničen. I na sudu je tražio pomoć prevoditelja.

Majka Anesa Subašića umrla je prije nekoliko godina i navodno je poslije toga tražio utjehu u vjeri. Anesov otac Dragan je Srbin i imao je velikih financijskih poteškoća, a živio je u Holly Springsu. Često se upozoravalo da je ”bijela” al Qa'ida danas velika prijetnja i da im je baza u BiH i na Kosovu.

U grupi je navodno djelovalo osam terorista, s time da ih je sedam uhićeno, dok se Jude Kenan Mohammad navodno skriva u Pakistanu, ali ima pretpostavki i da bi mogao biti mrtav. Osuđeni su u prosincu prošle godine i sinovi Daniela Patricka Boyda na osam i devet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:38