NOVI UDAR MIRU

Cijela palestinska delegacija na mirovnim pregovorima s Izraelom dala ostavku

Povod ostavci je izraelska najava gradnje nekoliko tisuća novih domova za izraelske doseljenika na okupiranim područjima Zapadne Obale i istočnog Jeruzalema
 AFP

Kompletna palestinska delegacija na mirovnim pregovorima s Izraelom dala je ostavku, potvrdio je u srijedu palestinski predsjednik Mahmud Abass. Pregovore se vode pod političkom paskom Sjedinjenih Država. Palestinci su, kažu, odustali, jer nije bilo napretka u zaustavljanju izraelske politike širenja naselja na palestinskim područjima.

To je je još jedan u dugom nizu udaraca mirovnom procesu na Bliskom istoku i pregovorima koji su nakon tri godine blokade ponovno oživljeni u srpnju ove godine. I Izraelci su potvrdili da dosad nisu uspjeli puno postići. Predsjednik Mahmud Abbas u intervjuu egipatskog televiziji CBC rekao je da bi se pregovori mogli nastaviti i ako se palestinska delegacija odbije vratiti za stol. “Ili ćemo ih uvjeriti da se vrate ili ćemo pokušati bez njih, ili ćemo napraviti novu delegaciju”, rekao je Abbas. Procijenio je da će se pregovori moći nastaviti za tjedan dana. U izjavi koju je u srijedu dao Reutersovoj televiziji, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat nije objasnio zašto je njegov tim odustao od pregovora, ali je rekao da su razgovor s Izraelcima zamrznuti.

Povod ostavci je izraelska najava gradnje nekoliko tisuća novih domova za izraelske doseljenika na okupiranim područjima Zapadne Obale i istočnog Jeruzalema. Izraelsko Ministarstvo gradnje u srijedu je otkrilo da je u nekoliko odvojenih programa naručilo gotovo 24.000 novih stanova i kuća za Izraelce, na što su Amerikanci reagirali vrlo zabrinuto, očekujući žestoku reakciju Palestinaca.

Izraleski premijer Benjamin Netanjahu, inače zagovornik širenja naselja na palestinskim područjima, u utorak navečer iznenada je naredio obustavu projekata, tvrdeći da nije ni znao za njih. Rekao je da se boji kako će takva aktivnost izazvati negativnu reakciju u svijetu i skrenuti pažnju s izraelskih nastojanja da spriječe najjače svjetske sile da s Iranom postignu sporazum kojim bi im ukinuli ekonomske sankcije bez da ga prisile da demontira svoje nukelarne pogone. Ti se pregovori nastavljaju u Ženevi 20. studenog i Izrael optužuje Iran da pokušava prevariti Zapad i u konačnici proizvesti atomsku bombu, dok Iran tvrdi da je sva nukearna tehnologija koju razvija mirnodobska.

U izjavi kojom je zatražio obustavu gradnje naselja Netanjahu nije spomenuo ni Palestince ni mirovne pregovore. Većina država smatra da su izraelska naselja na palestinskim područjima nelegalna. Izraelski ministar energetike Slivan Shalom, član Netanjahuove stranke Likud, u srijedu je, međutim, izjavio da će Izrael nastaviti s gradnjom naselja te da će ubuduće više paziti na tajming i način najave gradnje.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat tvrdi da gradnjom naselja Izrael nastoji osujetiti nastojanja američkog državnog tajnika Johna Kerryja da postigne bilo kakav mirovni sporazum.

Palestinci na Zapadnoj Obali i u pojasu Gaze žele suverenu, međunarodno priznatu državu, a to područje, s njegovim glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom, sada kontrolira Hamas koji se protivi Abbasovoj mirovnoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:46