TRKA ŽIVAHNIH STARČIĆA U ITALIJI

Trojka Monti, Berlusconi i Bersani u nadmetanju za premijersku Palaču Chigi

Bez obzira na broj lista koje će se prijaviti za 17. parlamentarne izbore Talijanske Republike 24-25 veljače, samo trojica kandidata imaju teorijskih izgleda formirati 64. poratnu talijansku Vladu.

Komičar u politici

To su Pier Luigi Bersani (61), tajnik Demokratske stranke i vođa koalicije lijevog centra, Mario Monti (69), sadašnji premijer tehničke vlade u ostavci i premijerski kandidat umjerenoga desnog centra, te Silvio Berlusconi (76), vlasnik i vođa Puka slobode, pobjednik prošlih izbora koji je golemu većinu izgubio putem, zajedno s ugledom i ekonomskim kredibilitetom svoje države. Još je na vidiku samo jedan protagonist, histerični komičar Beppe Grillo (64), koji se ne želi osobno kandidirati, a njegov Pokret 5 zvijezda (M5S) u ratu je sa svim strankama, pa njegov cilj nije preteći ostale živahne starčiće, nego pokenjati im se u tanjur.

Iako formalna predizborna kampanja počinje tek za dvadesetak dana, ona se već zahuktala, na raznim stranama na razne načine. Iznenađenje je, bar u neku ruku, premijer u ostavci Monti. Preuzevši predsjedanje tehničkom vladom obećao je da neće ostati u politici - ali ga je pogazio, izdavši povjerenje koje mu je dao predsjednik Giorgio Napolitano (87). Štoviše, umanjio je vlastite šanse da bude izabran za Napolitanova nasljednika u svibnju.

Monti se žrtvuje

Imenovan doživotnim senatorom, Monti ne ide sam na izbore - ali pod njegovim vodstvom ide na izbore skupina koju s jedne strane čine desni demokršćani ( Casini, Buttiglione itd.), a s druge desni liberali pa i postfašističke provenijencije ( Fini), a s treće poduzetnici koji su već u sukobu interesa ( Cordero di Montezemolo). Monti tvrdi da se mora angažirati kako ne bi bili uzalud spiskani rezultati njegovih reformi i žrtava Talijana. Podržala ga je Evropska pučka stranka, koja je odbacila Berlusconija, a posve jednako je postupio i Vatikan uvodnikom Osservatorea Romana, zanemarivši sve usluge dobivene od Berlusconija, pa i po cijenu globi iz Bruxellesa.

Ovoga časa se jedinom nepoznanicom čini hoće li Bersani pobijediti s dovoljno glasova da osigura stabilnu većinu ili će Italija ući u novo razdoblje pogubne nestabilnosti. Ali Italija je zemlja krajnje nesigurnih prognoza. Nije badava nekadašnji premijer Mussolini rekao da njome vladati “nije teško nego uzaludno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:14