ŠPIJUNSKI SKANDAL

Crvenokosa ekonomistica, vlasnica 'Victoria's Secret' tijela, optužena za špijunažu

Chapman je uhićena nakon susreta s agentom FBI-ja koji se predstavljao kao njen ruski kontakt
 Facebook

NEW YORK - Sve do danas, za 28-godišnju crvenokosu ekonomisticu Annu Chapman znalo se da iza sebe ima neuspjeli brak s Britancem, da stanuje u raskošnom stanu i da se bavi nekretninama. No, njen je životopis, kako tvrde američke vlasti koje su je uhitile u nedjelju, ipak malo kompliciraniji.

Naime, tu su Ruskinju, vlasnicu “Victoria’s secret” tijela, kako tvrde američki mediji, vlasti uhitile zbog sumnje da je radila kao ruska špijunka. Prema optužnici, ta se crvenokosa “femme fatale”, “majstorica zavaravanja” i vrhunski obučena agentica, od siječnja ove godine svake srijede potajno sastajala s dužnosnikom ruske vlade i proslijeđivala mu informacije

Chapman je svojim kontakt osobama informacije slala preko interneta, a s dužnosnikom se srela najmanje 10 puta. Navodno je imala i mobitel kupljen na lažno ime s kojeg je zvala u Rusiju i kojeg se neuspješno pokušala riješiti.

28-godišnjakinju su uhitili u New Yorku u nedjelju navečer. Prije toga ona se susrela s agentom FBI-ja, koji se predstavljao kao njen ruski kontakt i koji joj je tom prilikom dao krivotvorenu putovnicu koju je ona trebala predati neimenovanoj osobi uz objašnjenje da je taj dokument “za nekog ovdje poput nje, ali ne na pravo ime”.

No, Chapman putovnicu nije proslijedila već ju je odnijela na policiju, a tamo su je i priveli.

Njen odvjetnik, među ostalim, tvrdi da ona, u slučaju da je zaista “briljantan špijun”, ne bi išla predavati putovnicu na policiju, a da je sporni mobitel koristila kako bi zvala svoju obitelj u Rusiji. S druge strane, tužiteljstvo ističe kako se ona odlaskom na policiju samo željela prikazati nevinom. Chapman će se na sudu pojaviti 27. srpnja.

'Povratak u doba Hladnog rata'

Ruske su vlasti danas ljuto odbacile navode o uhićenju skupine ruskih špijuna u SAD-u, nazivajući situaciju “povratkom u doba Hladnog rata”. - Te akcije su neutemeljene i imaju nedoličan cilj. Ne razumijemo razloge koji su primorali američko ministarstvo pravosuđa da izda priopćenje u duhu hladnoratovskih špijunskih priča - priopćili su iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je prvotno reklo da istražuje “kontradiktorna” američka priopćenja.

Prije službenog priopćenja, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je žaljenje zbog “tajminga” uhićenja. Do uhićenja je došlo, podsjetio je, nekoliko dana nakon posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD-u.

- Nisu nam objasnili o čemu je ovdje riječ. Nadam se da hoće. Jedina stvar koju mogu danas reći je ta da je trenutak u kojem je došlo do ovog odabran s posebnom elegancijom - poručio je Lavrov.

Dio političara u Rusiji smatra da je vijest o uhićenjima objavljena jer se dio američke vlade ne slaže s politikom zatopljenja odnosa s Rusijom. ( M.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:41