ŠOKANTNO PRIZNANJE

'DA, NAŠE RAKETE USMJERENE SU PREMA VAMA' Sjeverna Koreja prijeti SAD-u!

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je u četvrtak najavila nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne testove koji će za cilj imati Sjedinjene Države , dramatično pojačavši svoje prijetnje zemlji koju naziva "zakletim neprijateljem".

"Nećemo zamaskirati činjenicu da su razni sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo lansirati, te nuklearni test koji ćemo uskoro provesti, usmjereni prema SAD-u", objavio je sjevernokorejski nacionalni obrambeni odbor, a prenijela agencija KCNA.

Do objave je došlo dan nakon što je Vijeće sigurnosti u rezoluciji jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu.

Južna Koreja i drugi promatrači vjeruju da je Sjeverna Koreja tehnički spremna za svoj treći nuklearni test i da odluka o datumu ovisi o novom čelniku Kim Jong-unu.

Kina, najvažnija sjevernokorejska diplomatska saveznica, pristala je na rezoluciju usvojenu u srijedu. Njome se, između ostaloga, potvrđuju i osuđujuće rezolucije nakon dvaju sjevernokorejskih nukleranih testova 2006. i 2009. godine.

Kinesko pristajanje na rezoluciju bio je težak diplomatski udarac za Pjongjang, a ova će sjevernokorejska prkosna najava biti veliki izazov za Peking, koji prolazi kroz proces tranzicije vlasti. Novi predsjednik Xi Jinping i novo partijsko čelništvo dužnost će preuzeti u ožujku.

"Svih ovih godina i brojnih neuspješnih krugova šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu mogli smo vidjeti da je utjecaj Pekinga na Pjongjang zapravo vrlo ograničen. Kina ih samo može pokušati uvjeriti da ne provode svoje prijetnje", rekao Cai Jian, stručnjak za korejska pitanja na sveučilištu u Šangaju.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja može izvesti nuklearni test već u veljači, u vrijeme kada će na dužnost stupiti nova južnokorejska predsjednica ili kada se slavi godišnjica rođenja bivšeg vladara Kim Jong-ila.

Sjevernoj Koreji su rezolucijama UN-a i nametanjem sankcija zabranjeni nuklearni pokusi i uvoz nuklearne tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:24