IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

DVA PEDOFILSKA SLUČAJA TRESU VATIKAN Kardinal optužen da je štitio svećenika pedofila

Svećenika Zbigniewa Ryckiewicza je za zločin optužio student Marcin Kubicki kojeg je ovaj silovao kad je imao 13 godina

Još jedan katolički biskup je pod istragom iz Vatikana koja bi mogla završiti zahtjevom da odstupi (kako se dogodilo puljsko-porečkom biskupu Milovanu) ili da, odbivši zahtjev, bude smijenjen (kao Rogerio Livieres u paragvajskoj biskupiji Ciudad del Este).

To je Robert William Finn (61) koji od 2005 vodi američku dijecezu Kanzas City i St. Joseph. Onamo je u apostolsku vizitaciju došao nadbiskup Terrence Prendergast, nadbiskup Ottawe u Kanadi.

Monsignor Finn je na sudu 2012 proglašen krivim zbog nekorektnog ponašanja, jer je ometao istragu protiv svećenika pedofila Shawna Ratigana. Ratigan je godinu kasnije osuđen na 50 godina zatvora. Finn je prvi i zasad jedini katolički biskup u Sjevernoj Americi osuđen zbog ometanja pravde.

Biskup se, doduše, ispričao vjernicima što nije ranije reagirao na brojne pritužbe direktora katoličke osnovne škole na nepodobno ponašanje o. Ratigana prema učenicima. Isprika je prispjela pet mjeseci pošto je biskupija otkrila pedofilsku pornografiju u Ratiganovu računalu i tjedan dana pošto su Ratigana uhitile civilne vlasti. Lokalna katolička zajednica nije sretna ni zbog podatka da je biskup za troškove obrane i postupka potrošio oko 5 milijuna dolara iz dijecezanske blagajne.

Istodobno je u Vatikan stigla i optužba protiv kardinala Kazimierza Nycza (64), nadbiskupa i metropolita warszawskoga. Za zataškavanje pedofilskih zločina optužio ga je, u pismu poslanome izravno papi Frani, poljski student Marcin Kubicki (26), koga je kao 13-godišnjaka u Kolobrzegu silovao Zbigniew Ryckiewicz, pa mu je platio 500 zlotih (oko 900 kuna) za šutnju.

Na kraju ga je Kubicki tužio, pa je velečasni Ryckiewicz osuđen na 2 godine zatvora, koje izdržava u Szczecineku.

Sadašnji kardinal Nycz tada je bio biskup Koszalina i Kolobrzega.

Još 2006 ga je neki poljski novinar obavijestio o više svećenika pedofila u njegovoj dijecezi ali Nycz nije poduzeo ništa. Štoviše, svećenika Jerzyja Ubermana, već osuđenoga također na 2 godine zatvora zbog pedofilskog silovanja mirno je premjestio za župnika u Barcin, pa ga je povukao kad su vjernici u toj maloj župi digli bunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:07