SRAMOTNA POGREŠKA

E TO SE ZOVE APSURDISTAN Država za 2.000 novih vlakova dala 115 milijardi kuna, ali su preširoki za kolodvore

 AFP

PARIZ - Francusku potresa nevjerojatan slučaj koji kao da je uvezen iz Hrvatske. Državna kompanija SNCF, koja obavlja željeznički prijevoz putnika, otkrila je da je čak 2.000 potpuno novih vlakova koje je platila 15 milijardi eura preširoko za većinu kolodvora do kojih bi trebali prevoziti putnike.

BBC javlja da je, prema svemu sudeći, za sve kriva državna kompanija RFF, koja upravlja svim prugama i drugom željezničkom infrastrukturom u Francuskoj. Navodno je SNCF-u dala netočne podatke o dimenzijama kolodvora, na temelju kojih je SNCF od proizvođača tražio vlakove adekvatnih specifikacija.

Iz RFF-a su navodno poslali samo dimenzije kolodvora sagrađenih prije 30 ili manje godina. Problem je što diljem Francuske ima mnogo starijih kolodvora, od kojih su neki sagrađeni prije više od 50 godina, kada su i vlakovi bili nešto uži nego što su to danas.

Na tim su kolodvorima peroni i tračnice nešto bliži nego na objektima novijeg datuma gradnje. Kada bi jedan od spomenutih 2.000 vlakova pokušao ući na takav kolodvor, tresnuo bi u peron i došlo bi do potencijalno smrtonosne nesreće.

Glasnogovornik RFF-a skrušeno je priznao da su 'problem uočili malo prekasno'.

S obzirom da bi vraćanje vlakova ni krivom ni dužnom proizvođaču na doradu bilo krajnje skupo, Francuzi su ovom bizarnom problemu odlučili doskočiti prilagođavanjem kolodvora. Nije da će to biti jeftino - dosad ih je već koštalo 50 milijuna eura, a očekuje se da iznos rasti, s obzirom da je u pitanju čak 1.300 manjih i većih željezničkih postaja.

Zasad nema informacija je li itko zbog ove nezapamćene sramote smijenjen, a francuski ministar prometa Frederic Cuvillier u prvom je komentaru za sve okrivio 'apsurdni sustav željeznice', odnosno činjenicu da su RFF i SNCF dvije odvojene kompanije.

'Kada razdvojite pruge od vlakova, onda vam se dogodi ovo', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:23