OVO ĆE ODJEKNUTI

Eksplozivni intervju POLITICA s novinarom koji je ‘srušio‘ ukrajinskog ministra obrane: ‘Gore je nego dok su bili Rusi!‘

Novinare se na provladinim Telegram kanalima proziva kao ruske agente i neprijatelje Ukrajine

Oleksij Reznikov i Volodimir Zelenski

 Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/afp/profimedia

Iako je razina korupcije u Ukrajini možda u opadanju, daleko je od toga da je borba protiv nje dobivena, a pritisak na novinare samo raste. O problemima s kojima se suočavaju ukrajinski novinari koji razotkrivaju korupciju za Politico je govorio jedan od iskusnijih. "Vodio sam istrage 15 godina prije rata i uvijek je bilo teško i riskantno. Ali mislim da je novinarima sada još gore", kaže ukrajinski reporter Jurij Nikolov, urednik i suosnivač antikorupcijskog istraživačkog projekta Naši groši (Naš novac).

"Koriste različite taktike zastrašivanja kako bi pokušali odvratiti novinare i tada, naravno, uvijek mogu zaprijetiti da će vas poslati na prvu liniju", dodaje. Ipak, iako je primio prijetnje smrću, Nikolov je i dalje vrlo optimističan.

Prošle godine objavio je nekoliko priča u kojima se govori o korupciji u ukrajinskoj vojsci. Fokus njegovog istraživanja bio je na obrambenim nabavkama i debelo prenapuhanim cijenama hrane i ugostiteljskih usluga za borbene snage - otkrio je da je dobavljačima bilo omogućeno da naplaćuju hranu tri puta više od prosječne maloprodajne cijene.

Nikolovljevo istraživanje o sumnjivim ugovorima o nabavi izazvalo je buru u javnosti i dovelo do ostavke zamjenika ministra obrane zemlje, a potom i doprinijelo ostavci ministra obrane Oleksija Reznikova kasnije tijekom prošle godine.

image

Volodimir Zelenski sa smijenjenim ministrom Oleksijem Reznikovim

Pool /ukrainian Presidentia/Zuma Press/Profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Ipak, bez obzira na sve, kako kaže, pritisak na ukrajinske istraživačke novinare i zastrašivanje samo rastu, unatoč izjavi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u siječnju da je "svaki pritisak na novinare neprihvatljiv". I dok je razina korupcije u zemlji možda doista u opadanju, to je još daleko od dobivene bitke.

Zastrašivanje

Otkako su njegove priče izašle u javnost, Nikolov je bio meta uznemiravanja i osuđivan je na društvenim mrežama od strane anonimnih pristaša vlasti koji dovode u pitanje njegovu lojalnost. U siječnju se u zastrašivanju otišlo i korak dalje, kada su, kako tvrdi, dva maskirana tipa došla i udarala na vrata njegovog stana. Prestrašili su njegovu bolesnu majku, koja je u to vrijeme bila sama, a vrata su oblijepili porukama na kojima je stajalo da je izdajica, provokator i osoba koja izbjegava služenje vojnog roka.

Video snimka incidenta kasnije je objavljena na Telegram kanalu koji podržava Zelenskog.

Istog mjeseca kada je Nikolovljev stan bio meta, na YouTubeu je osvanula snimka na kojoj se vide snimatelji Bihus.Info, neovisne medijske stranice koja također izvještava o korupciji, kako partijaju uz konzumiranje droge u jednom hotelu kod Kijeva za Novu godinu. Također su objavljeni presretnuti telefonski razgovori u kojima raspravljaju o kupnji kanabisa, popraćeni natpisom: "Možete li vjerovati njihovim istragama ako ih provode pod utjecajem droga?".

image

Volodimir Zelenski s ukrajinskim vojnicima

Pool /ukrainian Presidentia/Zuma Press/Profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Denis Bihus, osnivač stranice, kao reakciju na to otpustio je neke zaposlenike, no njegova najveća briga bila je kako su snimke pribavljene, tko je odgovoran za njihov nastanak i curenje te za koju svrhu. Na kraju je optužio Ukrajinsku sigurnosnu službu (SBU) da stoji iza operacije, za što je šef te agencije, general Vasil Maljuk, potom i priznao da je istina. Maljuk je rekao da se SBU-ov Odjel za zaštitu nacionalne državnosti bavio nezakonitim prisluškivanjem i da je on već smijenio šefa tog odjela.

"Svjesni smo da štitimo demokratsku Ukrajinu, u kojoj je jačanje nacionalne državnosti jedan od ključnih prioriteta, čija provedba treba osigurati, između ostalog, nesmetan rad masovnih medija i jamčiti im dovoljnu razinu sigurnosti", naveo je u priopćenju.

Ipak, kaže Nikolov za Politico, medije se i dalje opstruira, ometa i pod pritiskom su na različite načine. Novinare se na provladinim Telegram kanalima proziva kao ruske agente, osobe koje izbjegavaju odlazak u borbu i neprijateljima Ukrajine. "Ti kanali su vrlo bliski uredu predsjednika", ustvrdio je.

Autocenzura i domoljublje

No, postoje i još veći rizici. Nikolov navodi da se jedan novinar kojeg poznaje, vrlo rano nakon početka ruske invazije dragovoljno prijavio u vojsku te je smješten u informativnu jedinicu kao koordinator za tisak. Ta mu je dužnost omogućila da objavljuje svoje članke u najjačim ukrajinskim publikacijama, ali se jedna od njegovih kolumni, tvrdi Nikolov, nije svidjela ljudima na vlasti pa je prebačen u borbenu jedinicu. "Bio je u opasnosti da bude raspoređen u Avdiivku", rekao je on. "Nismo digli buku oko toga jer da jesmo, on bi sigurno bio poslan tamo", dodao je.

Nikolova također zabrinjava autocenzura, odnosno da neki novinari i mediji sami sebe cenzuriraju, smatrajući da je domoljublje ispred novinarstva, što je stav s kojim se i sam borio prije nego što je objavio svoj prvi članak o ugovorima s hranom. "Možeš biti domoljub. Možeš željeti da Ukrajina dobije ovaj rat i još uvijek biti novinar", kaže Nikolov, govoreći o tome kako je to biti pošten novinar tijekom rata. "Novinari bi također trebali shvatiti da moraju obaviti posao. Nije loše da Ukrajina bude transparentna i da postoji pravo novinarstvo. Želim da imamo više protuzračne obrane i više oružja za naše snage - to je ono na što treba trošiti novac, a ne na punjenje nečijih džepova".

Korupcija je dijelom čvrsto ukorijenjena u Ukrajini, a po mnogima je upropastila zemlju otkako je osigurala neovisnost 1991. godine. Vrhunac je dosegnula tijekom mandata Viktora Janukoviča, proruskog predsjednika od 2010. do svrgavanja 2014. godine, kada su cvali pljačka, mito, korupcija u javnoj nabavi i namještanje cijena energije u industrijskim razmjerima. Procjenjuje se da je pronevjereno čak 37 milijardi dolara, iako je prva vlada nakon revolucije na Majdanu tvrdila da bi se moglo raditi o čak 100 milijardi dolara. Zarada je bila skrivena na bankovnim računima u tvrtkama u Austriji, Latviji, Cipru, Italiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji putem složenog sustava pranja novca.

Mito sada više nije raširen u tim razmjerima, smatra Nikolov. No, kao i neki drugi, smatra da taktika zastrašivanja koja se koristi protiv novinara podsjeća na Janukovičevu eru. Pa ipak, kako navodi, smjer u kojem se kreću antikorupcijski napori ohrabruje. "Što se tiče državne potrošnje, stvari su krenule na bolje. Ali i dalje ima problema s ugovorima o nabavi, imamo problem s mitom i potkupljivanjem, primjerice, s policijom, državnom sigurnošću, carinicima, poreznim inspektorima koji traže novac za rješavanje problema i olakšica".

Korupcija u padu, ali...

Kao primjer navodi ministarstvo obrane - cijene hrane drastično su pale, ali Nikolov tvrdi da su odgovorni za ranije probleme još uvijek ukorijenjeni u sustavu birokracije ministarstva. "Cijene su možda pale, ali mafija nije istisnuta, a oni čekaju svoje vrijeme", istaknuo je.

Neki drugi, koji također pomno prate antikorupcijske napore, slažu se da su se stvari popravile od Janukovičevog svrgavanja, uz napredak postignut tijekom predsjedničkog mandata Petra Porošenka i otkako je Zelenski preuzeo dužnost. Izvješće kijevskog Instituta za ekonomska istraživanja i političko savjetovanje iz 2018. navodi da su reforme - uključujući transparentniju državnu nabavu i deregulaciju energetskog sektora - smanjile korupciju za približno 6 milijardi dolara, što je oko 6 posto ukrajinskog BDP-a. Prema tom izvješću, siva ekonomija također je pala s procijenjenih 43 posto BDP-a u 2014. na 33 posto krajem 2017. godine.

image

Volodimir Zelenski i ukrajinski vojnici salutiraju zastavi u Izjumu, Ukrajina

Ukrainian Presidential Press Off/Zuma Press/Profimedia/Ukrainian Presidential Press Off/Zuma Press/Profimedia

Uvođenje ProZorra, transparentnog elektroničkog sustava za javnu nabavu, gledajući u cjelini, također je pomoglo. Novi Visoki antikorupcijski sud također radi nesmetano, a prema sudskim spisima osudio je 157 državnih dužnosnika od 2019. Predsjednik Zelenski je smanjio broj oligarha, a ukrajinske su vlasti prošle godine optužile Ihora Kolomojskija, jednog od najistaknutijih oligarha u zemlji, nakon niza optužbi za korupciju. "Nema sumnje da je Ukrajina napravila velike korake u borbi protiv korupcije", ustvrdio je Adrian Karatnicki, autor knjige "Bojno polje Ukrajina: Od neovisnosti do rata s Rusijom".

Za sada je dobro, slaže se Darja Kalenjuk, izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za borbu protiv korupcije. "Na dobrom smo putu", kaže ona. Čak je i nabava ministarstva obrane pročišćena, iako je teško o tome govoriti kada je riječ o cijenama oružja jer se one ne moraju unositi u ProZorro iz razloga državne sigurnosti. "Snage stare škole pokušat će spriječiti da dođe do promjena, ali naša je dužnost osigurati da im to ne uspije", zaključuje Kalenjuk.

Nikolov je jedan od onih koji daju sve od sebe kako bi osigurao da te strukture ne pobijede, no one su još uvijek na udarcu, zaključuje Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:58