PROVALILI U BAZU PODATAKA

Hakeri napali srpske internet domene: Na Google.rs i brojnim drugim stranicama stajalo 'Pakistan Zindabad!'

 Blic

BEOGRAD - Nekoliko internet stranica velikih stranih tvrtki sa srpskom domenom ‘.rs’ našlo se na udaru hakera, prenosi srpski Blic.

Sinoć su hakeri upali u bazu podataka za koju je nadležan ovlašteni registar NINET Company, a podatke su iskoristili kako bi napali stranice poput google.rs, redbull.rs, paramount.rs i slične.

Problemi su počeli oko 5 ujutro, kada se umjesto standardne Google-ove stranice prikazivala poruka ‘Hakirani ste!’ uz potpis ‘Pakistan Zindabad’.

Korisnici srpskih foruma vjeruju kako se radi o napadu grupe hakera iz Pakistana, koji su prije dva tjedna napali i rumunjske stranice.

Google je ponovno osposobio svoju stranicu oko 9:12, a iz tvrtke su poručili kako lokalna stranica u Srbiji nije bila hakirana, već su posjetioci bili preusmjeravani na drugu stranicu.

Registar nacionalnih internet domena Srbije izvjestio je kako je sinoć izvršena neovlaštena promjena u bazi podataka adresa za 106 internet domena za koje je nadležan ovlašteni registar NINET Company.

"Pakistan Zindabad" znači "Živio Pakistan", što mnogi koriste kao slogan za izražavanje pobjede ili se koristi u molitvama. Ujedno to je bila i alternativna himna Istočnog Pakistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:00