TILEN BELOVIĆ

HRVAT KOJI U NJEMAČKOJ RADI ZA AMAZON NA PREVENCIJI GUBITAKA 'U trgovinama sve više kradu zaposlenici, ali i organizirane skupine'

 Bruno Konjević/EPH

Godišnji globalni gubici zbog krađa u maloprodaji penju se na nevjerojatnih 112 milijardi dolara, odnosno 1,4 posto ukupne maloprodaje (prema podacima The Global Retail Theft Barometer). U porastu su krađe po trgovinama, krađe koje čine zaposlenici, ali i one koje su djelo organiziranih skupina.

Rečeno je to na jučerašnjoj 1. konferenciji o sigurnosti u maloprodaji u organizaciji časopisa “Zaštita”. Kupaonska slavina vrijedna tisuću kuna iznesena u dječjim kolicima iz jednog trgovačkog lanca, izlazak u zabranjenom smjeru s ukradenom brusilicom, skrivanje svrdla u džepu jakne, skrivanje ukradene robe s polica u ruksak. Neke su to od snimaka s nadzornih kamera u trgovačkim centrima, a primjeri su na koje sve načine kradljivci dolaze do robe u hrvatskim trgovačkim centrima.

Detektiranje krađe

Jedan od izlagača na konferenciji je i Tilen Belović, Hrvat koji je od rujna 2015. bio zadužen za prevenciju gubitaka u skladištu internetskog distribucijskog lanca Amazon u Dortmundu, a uskoro će preuzeti vođenje istog posla u skladištu u Stuttgartu. Prije toga radio je kao stručnjak za sigurnost za Pond Security Service u Njemačkoj (ugovor s US Army), te Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao viši unutarnji revizor - operativni analitičar (policijski službenik), unutarnji revizor te nadzornik za unutarnje poslove.

- Promjena ponašanja stila života zaposlenika jedan je od pokazatelja kojim se mogu detektirati unutarnje krađe. Kradu se predmeti i manje i veće vrijednosti koji se lako prodaju na crnom tržištu ili putem interneta i koje je lako sakriti ispod odjeće ili u odjeći.

Nepoštivanje internih procedura također je razlog za uništenje robe i štete na skladištu. Kad je riječ o unutarnjim istragama, kao i postavljanju videonadzora, poslodavci moraju pregovarati sa sindikatima. Moja je preporuka, surađujte. Kontrolirajte pauze, dolaske i odlaske na posao, ruksake, liste posjetitelja. Ne budite vatrogasci nego proaktivno spriječite pojavu požara - poručio je Belović, Hrvat na čelu šefa korporativne sigurnosti njemačke podružnice Amazona. Na pitanje je li mala plaća rizik da će uposlenici u trgovinama krasti, odgovorio je: “Ne, to je pitanje integriteta!”

Partnerski odnos

Marijan Benko, bivši ravnatelj policije i izvršni direktor korporativne sigurnosti Agrokora, rekao je da je u suzbijanju kriminala u maloprodaji nužan partnerski odnos zaštitara i policije, kao što je to praksa na Zapadu, ali i u nekim zemljama u regiji, dok mi u tome zaostajemo.

Samo u Pevecovim prodajnim centrima u drugoj polovici 2015. nađeno je odbačene prazne ambalaže robe vrijedne 125.244 kune. Pregledom snimki identificirana je većina kradljivaca i uspjelo se nadoknaditi 59.651 kunu štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:47