BIZARAN SLUČAJ

ISTRAŽITELJI ZAKLJUČILI Špijun i mladi matematičar pronađen raskomadan u torbi nije ubijen?!

U posljednjem izvještaju londonske policije objavljenom lani nakon trogodišnje istrage, stajalo je da je Gareth Williams najvjerojatnije ubijen

Gareth Williams, mladi matematičar koji je za MI6 radio na razbijanju kodova, pronađen je kolovozu 2010. u svom stanu u Londonu, mrtavu 31. godini života, poluraspadnut i - složen u sportsku torbu ostavljenu u kadi. Nikakvih tragova, nikakvih dokaza nije bilo. Na istrazi se smijenilo nekoliko policijskih timova, iz istraga su izlazile svakakve teorije, od toga da je Gareth sam ušao u torbu zbog seksualne nastranosti, do toga da ga je ubio ljubomorni ljubavnik a posebno neugodna bila je činjenica da je Gareth pronađen u zgradi u kojoj je živio u blizini MI6-ove centrale, inače iznajmljenoj za smještaj špijuna, što znači da je postojala amogućnost da neka neprijateljska sila Britancima ubija špijune pred nosom.

Matematički genij nađen je mrtav u putnoj torbi, a policija ne može dokazati ni da je ubijen

U posljednjem izvještaju londonske policije objavljenom lani nakon trogodišnje istrage, stajalo je da je Gareth Williams najvjerojatnije ubijen. Posljednji izvještaj ipak tvrdi da se sam zatvorio u torbu. “Vjerujemo da je izgledniji zaključak da u trenutku Garethove smrti tamo nije bilo druge osobe” rekao je zamjenik pomoćnika glavnog istražitelja Martin Hewitt. Policija kaže da unatoč dugoj istrazi nema dovoljno dokaza da bi rekonstruirala kako je Williams umro. “Imamo praznina u slici o okolnostima smrti Garetha Williamsa” rekao je Hewitt priznajuć da su neki dokazi zaista “čudni.”

Primjerice, na lokotu s kojim je velika crvena torba zaključana nema Williamsova DNK pa nije jasno kako se to sam zaključao u nju, na rubu kade u kojoj je pronađena torba s tijelom nema otisaka prstiju. “Ostali su nam samo pojedini dokazi ili nedostatak pojedinačnih dokaza koji bi logično poduprli niz hipoteza koje imamo.” rekao je Hewitt. Slučaj je šokirao Britance. Gareth Williams u svom je zavičaju i u MI6 bio poznat kao matematički genij, bio je rijedak talent za razbijanje kodova.

Među teorijama koje su se širile po medijima najčešća je bila da su ga ubili strani špijuni a nakon njegove smrti u stanu su navodno pronađene perike, ženska dizajnerska odjeća i šminka pa se mislilo da je njegova neobična seksualna sklonost nesretno završila. Detektivka Fiona Wilcox koja je vodila lanjsku istragu ušutkala je nagađanja, tvrdeći da je ustanovila kako je Williams kupovao odjeću i perike jer ga je zanimala moda i, kako ga je MI6 puno plaćao, uživao je u kupovanju darova svojim prijateljicama i sestri. Pisalo se i o tome kako su dva stručnjaka danima pokušavala sami ući u North Face torbu u kakvoj je pronađen Williams, kako bi utvrdili je li to uopće moguće. Ključ od lokota s kojim je torba zaključana, pored toga, pronađen je unutra s Williamsom pa im ništa nije bilo jasno. Video u kojemu se pokušavaju složiti u torbu pušten je na sudu u istražnom postupku, Jedan je 300 puta pokušao bez ikakva uspjeha, ali nijedan nije bio spreman potpuno isključili mogućnost da je Williams ipak sam ušao u torbu.

“Sada je dokazano da je to teoretski moguće da se osoba sama zaključa u takvu torbu istim lokotom i u položaju u kojemu je pronađen Gareth. Važno je naglasiti kako ovu činjenicu smatramo nečim što još treba istražiti.” rekao je Hewitt.

Britanski špijun je uživao u ‘klaustrofiliji’, koja ga je koštala života

Obitelj Garetha Williamsa, pak, tvrdi da je on ubijen i da su ga ubili špijuni. Odgovarajući na pitanja o otkriću da je Williamsov stan kad je policija došla bio forenzički temeljito očišćen, Hewitt je u srijedu rekao da je to istina i da je dubinskim čišćenjem iz stana izbrisan i svaki trag DNK Garetha Williamsa. Zasad “nema aktivnih linija istrage koje bi se moglo slijediti.” Pronađeno je 10-15 posto tragova DNK i to ni izbliza nije bilo dovoljno za identifikaciju eventualnih posjetilaca u stanu, ali Hewitt se nada da će sve naprednije forenzičke tehnike u budućnosti ipak “donijeti šanse za uspjeh”. I glavni istražitelj se u posljednjem izvještaju ogradio, formulacijom da se njegova presuda da Williams nije ubijen “temelji na trenutno poznatim činjenicamam” i Williamsova obitelj to je prihvatila iako kažu da će i dalje pritiskati sa se istraga nastavi i ubojice kazne. “Naravno da smo razočarani što se još ne može sa sigurnošću utvrditi kako je Gareth umro i činjenica da su čkolnosti njegove smrti još nepoznate povećava našu bol.” stoji u obiteljskom priopćenju.

Williamsovi ponavljaju da su razočarani Garethovim nadređenim au MI6 jer nisu provjerili što je s njm kad se prestao pojavljivati na poslu 16. kolovoza 2010. iako je bio poznat po točnosti.

Williamsov nestanak je 23. kolovoza prijavio njegov kolega s posla. Veliki problem u istrazi policija je imala s obavještajnom zajednicom koja nije surađivala i tek su u trećem valu istrage dobili pristup svjedocima iz MI6, točnije u Williamskovoj agenciji GCHQ, britanskoj verziji NSA, centru za prisluškivanje nedavno prozvaom zbog dokumenata Edwarda Snowdena, da je s njemačkim, francuskim i skandinavskim službama pokušao stvoriti mrežu za masovno prisluškivanje Europljana i razmjenu podataka s NSA: Hewitt je demantirao da je obavještajna zajednica opstruirala policijsku istragu, ali je rekao da su tek pretkraj poboljšali interakciju s policijom. Jedini policijski istražitelji koji su u početku imali pristup obavještajcima bili su oni iz uprave za protuterorističku djelatnost SO15.

Policija je obećala Williamsovoj obitelji da će im nastaviti davati sve odgovore koje još dobiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:30