SVE POPULARNIJI JUAN

JOŠ JEDAN ZNAK JAČANJA KINE Njihova je valuta pretekla švicarski franak na listi najkorištenijih na svijetu

 Getty Images

PEKING - Kineski juan prestigao je švicarski franak i postao sedma najkorištenija valuta na svijetu, što je još jedan pokazatelj koliko raste globalna važnost Kine kao drugog po veličini potrošačkog tržišta i drugog svjetskog izvoznika.

Juan je u posljednje tri godine već pretekao 22 svjetske valute, a posljednja tri mjeseca je ušao među najviše korištenih deset valuta, objavio je SWIFT, globalna organizacija koja administrira financijske transakcije.

Udio transakcija denominiranih u juanu u siječnju je iznosio 1,39 posto, a broj transakcija porastao je za oko 30 posto. Juanom se najviše plaća u Hong Kongu, gdje je zabilježeno 73 posto svih transakcija denominiranih u juanu, a po broju transakcija u kineskoj valuti slijedila je Velika Britanija.

Peking se trudi ojačati međunarodni status juana ubrzavajući reforme, ali kroz mjere kojima se omogućuje slobodnije korištenje juana preko granica.

Primjerice, prošloga su tjedna definirali uvjete i time omogućili međunarodne transakcije juanom u šangajskoj slobodnoj zoni.

Kineski 'crvendać' je sedmi iza američkog dolara, eura, britanske funte, japanskog jena, kanadskog i australskog dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:41