JAČANJE DESNICE

MARINE LE PEN 'EU je globalna anomalija. Propast će poput SSSR-a'

 AFP

Čelnica francuske ultradesničarske stranke Marine Le Pen izrazila je vjerovanje da će se Europska unija raspasti poput Sovjetskog saveza nakon što je najavila da će zajedno s nizozemskim političarom osnovati najradikalniju opciju u Europskom parlamentu.

Marine Le Pen, na krilima pobjede na lokalnim izborima u južnoj Francuskoj, kritizirala je EU nazvavši je globalnom anomalijom te čvrsto obećala da će Unija opet postati suradnja suverenih država.

Rekla je da populacija Europe uopće nema kontrolu nad svojom ekonomijom niti valutom, kao niti nad migracijama ljudi na njihov teritorij.

- Vjerujem da je EU sada poput Sovjetskog saveza: ne može postati bolja. Propast će poput Sovjetskog saveza, rekla je Le Pen.

Sljedećega mjeseca Le Pen će otputovati u Nizozemsku gdje će udružiti snage s Geertom Wildersom, čija antiislamska Slobodarska stranka trenutačno vodi prema istraživanjima javnog mnijenja za europske izbore.

Planiraju zajedno osnovati paneuropsku, ultradesnu parlamentarnu grupaciju koja će voditi antiimigrantsku i antiintegracijsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:36