SPORAZUM SAD-RUSIJA

Nasljednik START-a rodit će se u Češkoj

SAD i Rusija planiraju potpisati dugoočekivani sporazum o smanjenju atomskog oružja

PRAG - Dugoočekivani nasljednik sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja START I , oko kojeg Sjedinjene Države i Rusija već duže vrijeme pregovaraju, trebao bi biti potpisan u prijestolnici Češke, Pragu, priopćili su danas u češkoj vladi.

- Zaprimili smo upit bismo li željeli biti domaćin potpisivanja novog sporazuma kad pregovori završe i mi smo pristali - objasnili su u Pragu. Prema svim očekivanjima i medijskim napisima, američki predsjednik Barack Obama i ruski čelnik Dmitrij Medvedev novi bi sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala, o kojem pregovaraju već mjesecima, trebali konačno potpisati početkom travnja.

Ako se to ispuni, i još u Pragu, to će se poklopiti s godišnjicom poznatog Obamina govora u Pragu u kojem je obećao svijet bez atomskog oružja. Novi sporazum trebao bi zamijeniti START I, koji su Rusija i SAD potpisali 1991., a kojem je “rok trajanja” istekao u prosincu prošle godine. Medvedev i Obama inače su se u srpnju dogovorili da će srezati broj bojnih glava sa 2200 na 1500 do 1675.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:14