NEMA MAILOVA NITI MOBITELA

Njemačka ministrica zatražila od poslodavaca: Vikendom pustite radnike na miru!

'Mora biti jasno definirano da radnici ne moraju kontrolirati elektronsku poštu niti na nju odgovarati, kao i da službeni telefon smije biti isključen.'

S obzirom na sve veći teret na mentalno zdravlje radnika, njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen (CDU) zatražila je jasna pravila o pristupu poslodavca na slobodno vrijeme njemačkih radnika.

- Moderne tehnike kao što su pametni telefoni, doprinijele su fleksibilnosti u obavljanju posla - rekla je von der Leyen.

- Ali to također može biti dvosjekli mač, jer ljudi više ne mogu pronaći ravnotežu između posla i slobodnog vremena. Tvrtka se mora naučiti nositi s tim tehnologijama, tako da nas tehnologija ne kontrolira i ne dominira našim životima, već da mi upravljamo njome - istaknula je Von der Leyen.

Von der Leyen je komentirala Zakon o zaštiti na radu, koji bi trebao sačuvati ne samo fizičko, već i mentalno zdravlje radnika.

- Tvrtke bi trebale zaštititi svoje zaposlenike od prekomjerne izloženosti - kazala je ministrica zatraživši da se radnici rasterete obveza tijekom vikenda.

Von der Leyen stoga poziva na "kristalno jasna pravila" kod korištenja korištenja službenih mobitela i mailova.

Prema Von Leyen, odgovarajućim ugovorima trebaju se jasno utvrditi koji zaposlenici moraju biti dostupni i u koje vrijeme.

Također, kako kaže Von der Leyen, mora biti jasno definirano da radnici ne moraju kontrolirati elektronsku poštu niti na nju odgovarati, kao i da službeni telefon smije biti isključen.

- Tvrtkama mora biti jasno da je Zakon o radu "vrlo oštar zakon". Ukoliko se ne poštuje, zakonom su predviđene značajne kazne - poručila je njemačka ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:13