NSA SE SNAŠLA

OBAMA IM BRANI ŠPIJUNAŽU MERKEL 'Pa dobro, onda ćemo prisluškivati sve ljude oko nje'

"Naređeno nam je da ne propustimo ni jednu informaciju sada kada više ne možemo izravno nadzirati komunikacije kancelarke", prenosi list Bild am Sonntag riječi toga agenta NSA-e
 AFP

BERLIN - Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) pojačala je špijuniranje visokih njemačkih dužnosnika nakon što im je predsjednik Barack Obama naredio da prestanu nadzirati kancelarku Angelu Merkel, objavio je u nedjelju list Bild am Sonntag.

Prošlogodišnje otkriće o masovnom američkom špijuniranju u Njemačkoj, osobito kancelarkinog mobitela, šokirala je Nijemce i izazvala najozbiljniji spor između transatlanskih saveznika u posljednjih nekoliko desetljeća.

Bild am Sonntag prenosi da informacije potječu od visokog agenta NSA u Njemačkoj i da je među špijuniranim dužnosnicima ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, bliski suradnik Merkel.

"Naređeno nam je da ne propustimo ni jednu informaciju sada kada više ne možemo izravno nadzirati komunikacije kancelarke", prenosi list riječi toga agenta NSA.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da ne želi komentirati "tvrdnje neimenovanih pojedinaca".

Kako bi smirio ljutnju zbog američkog špijuniranja, Obama je u siječnju naredio prekid nadzora čelnika prijateljskih i savezničkih zemalja.

Nijemci su osobito osjetljivi na špijuniranje zbog iskustva iz nacističkog doba i nekadašnje kominističke Istočne Njemačke kada je tajna policija Stasi izgradila široku špijunsku mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:47