OPĆI POTOP

OBOREN REKORD SVIH REKORDA U Britaniji ovoliko kiše nije palo najmanje 250 godina

A man removes water from a shop on a flooded street in Morlaix, Britanny, where the city center is under 1.4 metres (four feet) of water on December 24, 2013. Gale-force winds and pounding rain lashed Britain and France, killing at least two people, disrupting Christmas travel and leaving tens of thousands without power. A total of 240,000 French homes, mainly in the northwestern region of Brittany, were without electricity on Tuesday, according to power supplier ERDF. AFP PHOTO / FRANK PERRY
 AFP

LONDON - Engleska i Wales ove se godine bore s najkišnijom zimom u posljednjih 250 godina od kada se bilježi statistika o padalinama, pokazuje današnje priopćenje britanskog Meteorološkog ureda.

Količine padalina u dijelovima južne Engleske, koja je pogođena najtežim poplavama s golemim štetama, čak su 83 posto veće od prosjeka za razdoblje od 1. prosinca prošle godine do 25. veljače.

Meteorološki ured već je potvrdio kako je riječ o najkišnijoj sezoni od kada se vode moderne statistike o vremenskim pojavama od 1910. godine. Međutim, ured je danas objavio kako su gotovo neprekidne kiše sada premašile i 250-godišnji rekord, od 1766. godine, s ukupno 435 milimetara kiše u nepuna tri mjeseca.

Veljača je bila posebno kišna: s ukupno 133,3 mm padalina prosjek je u ovom mjesecu premašen čitava dva i pol puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:20