VIRUS H7N9 U KINI

OD PTIČJE GRIPE UMRLA JE TREĆINA PACIJENATA Bolest bi se mogla razbuktati na jesen

Zasad nisu zabilježeni slučajevi prijenosa virusa s jednog čovjeka na drugog
 AFP

PARIZ - Od posljedica ptičje gripa tipa H7N9 koja je ove godine pogodila Kinu umrlo je više od jedne trećine hospitaliziranih pacijenata, a bolest bi se mogla ponovno razbuktati na jesen, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Ono pokazuje da je 36 posto pacijenata hospitaliziranih zbog infekcije virusom H7N9 umrlo, u odnosu na 60 posto pacijenata koliko ih je umrlo nakon hospitalizacije zbog infekcije virusom H5N1, drugim sojem virusa koji se pojavio u Aziji 2003., a novi su slučajevi bolesti zabilježeni u Kambodži. Ondje je od početka godine od posljedica H5N1 umrlo osam ljudi.

Postotak smrtnosti od infekcije virusom H7N9 zamijećen dosad u Kini viši je u odnosu na pandemijsku gripu uzrokovanu virusom H1N1 iz 2009. Tada je od posljedica infekcije virusom H1N1 umrlo 21 posto hospitaliziranih pacijenata. Rezultati su objavljeni u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Dobra je vijest što zasad nisu zabilježeni slučajevi prijenosa virusa s jednog čovjeka na drugog, jer bi u tom slučaju moglo doći do pandemije. Virus na ljude prenosi perad, no od njegovih posljedica ne ugiba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:06