SRDAČAN SUSRET

PAPA PRIMIO SUDANKU OSUĐENU NA SMRT Htjeli je objesiti jer se odbila odreći kršćanstva

A handout photo released by the Osservatore Romano and taken on July 24, 2014 shows Pope Francis greeting Sudanese Christian Meriam Yahia Ibrahim Ishag and her daughter Maya during a private audience at the Vatican. Ishag who was sentenced to death for renouncing Islam, then acquitted after intense international pressure on Khartoum, arrived today in Italy with her family en route to the United States. AFP PHOTO/ OSSERVATORE ROMANO -RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS-
 OSSERVATORE ROMANO

VATIKAN - Papa Franjo u četvrtak je primio mladu sudansku kršćanku koja je bila osuđena na smrt jer se odbila preobratiti na islam, a zatim je nakon međunarodne mobilizacije oslobođena krivnje, objavio je Vatikan.

Papa je u rezidenciji Sveta Marta sredinom dana primio Meriam Jahiu Ibrahim Išag sa suprugom i dvoje djece, a polusatni susret održan je u mirnom i srdačnom ozračju.

Papa je zahvalio Meriam na njezinom hrabrom svjedočanstvu vjere i ustrajnosti, a mlada žena je zahvalila papi Franji na velikoj podršci i utjesi.

Papa je primanjem malde sudanske obitelji želio iskazati "bliskost, pažnju i molitvu za sve one koji pate zbog svoje vjere, posebice progonjene kršćane".

Majka Meriam Jahia Ibaim Išag je pravoslavna kršćanka, koja ju je odgojila u svojoj vjeri nakon što joj je muž musliman umro kada je Meriam imala 5 godina. Kartumska nadbiskupija objavila je da se Meriam preobratila na katoličanstvo prije vjenčanja s kršćaninom krajem 2011.

Odbila je odreći se kršćanske vjere u korist islama pred sudom koji ju je 15. svibnja osudio na smrt, što je na noge diglo cijeli zapadni svijet koji je inzistirao na poništenju presude i puštanju Meriam iz zatvora. Istodobno je osuđena na 100 udaraca bičem zbog preljuba, jer je prema sudanskom tumačenju islamskog zakona svaka zajednica muslimanke i nemuslimana preljub.

Ta presuda, proglašena na temelju šerijatskog zakona, koji se prakticira u Sudanu i zabranjuje promjenu vjere, konačno je ukinuta na prizivnom sudu 23. lipnja, nakon međunarodne osude.

Meriam je majka 20-mjesečnog dječaka, a u zatvoru je krajem svibnja rodila djevojčicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:48