DAN PLAČA U ASIZU

PAPA 'Svjetovnost usmrćuje! Usmrćuje dušu! Ubija osobe!'

 AFP

Papa Franjo pohodio je danas talijanski Asiz, grad u kojem je rođen sv. Franjo Asiški čiji spomen danas slavi Katolička crkva i po kome je bivši nadbiskup Jorge Mario Bergoglio uzeo svoje papinsko ime.

Papa je danas imao bogat program jednodnevnog pastoralnog pohoda, a na njemu je prvom točkom bio susret s djecom i odraslim osobana s poteškoćama u razvoju iz asiške bolnice. Tamo je umjesto da pročita već pripremljen govor počeo držati improviziran u kojem je ljude okupljene oko njega nazvao "Kristovim ranama koje treba slušati i prepoznati". Blagoslivljao je bolesnu djecu i odrasle.

Papa je posjetio i crkvu Sv. Damjana, mjesto gdje je sv. Franjo imao mističnu viziju u kojoj ga je Isus pozvao da "obnovi Crkvu". Inače, većina medija svratila je pozornost na to da posjet Asizu, rodnom gradu sveca reformista, dolazi baš u vrijeme kada i papa Franjo kreće u promjene u Katoličkoj crkvi zbog koje je okupio posebno savjetodavno tijelo od osam kardinala. Središnji događaj pastoralnog pohoda bilo je euharistijsko slavlje koje je Papa predvodio pred bazilikom sv. Franje, ali prije toga se susreo u biskupskim dvorima sa siromašnima, štićenicima lokalnog Caritasa.

"Mnogi su od vas istrgnuti iz ovoga divljeg svijeta koji ne da posla, koji ne pomaže. Nije važno što ima djece koja umiru od gladi u svijetu; nije važno što neke obitelji nemaju za jesti, nemaju dostojanstva da donesu kruha kući; nije važno što mnogi moraju bježati od ropstva, gladi i tražeći slobodu i s koliko samo boli vidimo da, toliko put, nalaze smrt, kao što smo vidjeli da se jučer dogodilo na Lampedusi. Ali danas je dan plača! Te stvari čini duh svijeta. Duhovna svjetovnost usmrćuje! Usmrćuje dušu! Ubija osobe! Ubija Crkvu!", poručio je papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:05