STRUJNI UDAR

PENTAGON NA MUKAMA Uništena superračunala u bazi NSA

Postrojenje u Utahu je jedno od najvećih Pentagonovih građevinskih projekata

Kronični problemi s električnom energijom u velikom postrojenju za podatke američke agencije NSA, one koja je zbog otkrića špijunskog programa u svijetu došla u centar svjetske pažnje i osramotila američku vladu , možda su uništili stotine tisuća dolara vrijednu mašineriju i odgodili otvaranje centra za godinu dana, piše Wall Street Journal pozivajući se na dokumente o projektu i izjave sadašnjih i bivši zaduženih dužnosnika.

U proteklih 13 mjeseci bilo je deset kolapsa zbog čega je NSA-i bilo onemogućeno korištenje kompjutora u tom centru za pohranu podataka u Utahu. Dužnosnici su izjavili kako je zbog problema sa strujom dolazilo do eksplozija, taljenja metalnih struktura i kratkih spojeva. Uzrok je pod istragom i odgovorni se ne slažu u mišljenjima hoće li predloženi popravci funkcionirati.

Postrojenje u Utahu je jedno od najvećih Pentagonovih građevinskih projekata, a prostire se na 90.000 kvadratnih metara. Troškovi gradnje procjenjuju se na 1.4 milijarde dolara - ne uključujući superkompjutere u postrojenju.

Nije poznato koliko će podataka NSA tamo moći skladištiti, no procjenjuje se da će baza biti veća od Googleove najveće podatkovne baze.

No bez pouzdanog električnog sustava za rad i hlađenje kompjutora taj sustav ne može funkcionirati.

Postrojenje koristi struju dovoljnu za potrebe grada od 20.000 ljudi, a električni računi mjesečno iznose oko milijun dolara. NSA je u međuvremenu došla pod lupu javnosti nakon otkrića špijunskih programa koje ima u svijetu.

Inače, kritizira se i zbog nadzora na domaćim komunikacijama.

Tako, primjerice, ima putem sudskih naloga uvid u telefonske pozive većine Amerikanaca odnosno uvid u 75 posto elektroničke komunikacije u SAD-u.

No velike obavještajne kapacitete podrivaju problemi s tehnologijom, barem zasad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:30