REPOVI ČEČENSKOG RATA

PLANIRALI NAPAD NA BOŽIĆ? Ruske snage sigurnosti ubile trojicu militanata u nemirnom Sjevernom Kavkazu

 Reuters

MOSKVA - Ruske snage sigurnosti ubile su u nedjelju u nemirnom Sjevernom Kavkazu trojicu militanata zbog sumnje da su planirali izvesti napade na crkve tijekom obilježavanja ruskog pravoslavnog Božića, izvijestile su tamošnje vlasti.

Snage sigurnosti pokušale su zaustaviti kombi u pokrajini Kabardino-Balkaria ali su militanti otvorili vatru nakon čega su ubijeni u borbi koja je uslijedila dok je njihovo vozilo zapaljeno, priopćio je ruski Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma.

Odbor je, bez iznošenja dokaza, naveo da su u kombiju pronađeni eksploziv, oružje i streljivo koji su osumnjičeni navodno namjeravali upotrijebiti za napade na crkve u ponedjeljak, kada se slavi pravoslavni Božić.

Smrtonosna razmjena vatre između policije i militanata uobičajena je u Sjevernom Kavkazu u kojem je niz pokrajina pogođeno islamističkom pobunom, ukorijenjenom tijekom dva rata za odcjepljenje Čečenije.

Kabardino-Balkaria, koja se nalazi zapadno od Čečenije, nastanjena je uglavnom muslimanima ali ima značajnu kršćansku manjinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:59