NOVE SUMNJE

PONOVNO POD ISTRAGOM ‘Iza krvavih sukoba u Libiji stoji najveći srpski švercer oružja Slobodan Tešić'

Srpski mediji prozivaju Slobodana Tešića kojeg se povezivalo i s lanjskom zapljenom raketa zemlja-zrak u riječkoj luci

Nakon što ga se prošle jeseni povezivalo sa zapljenom raketa u riječkoj luci, navodno namijenjenih Siriji, ime srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića sada se dovodi u vezu i sa švercom oružja u Libiju.

Kako je jučer izvijestio srpski Blic, libijske obavještajne službe otkrile su veliko krijumčarenje oružja iza kojega se krije državljanin Srbije. Oružje se, prema prikupljenim podacima, prebacuje u Libiju u velikim količinama, i to privatnim zrakoplovima, koji ga transportiraju do tamošnjih naftnih polja.

“O ovim saznanjima Libija je prije nekoliko dana izvijestila vlast u Srbiji i zatražila da se ovaj slučaj hitno ispita, kao i da se izvrši stroga kontrola svih dozvola za legalnu trgovinu oružjem u ovu zemlju”, piše Blic, napominjući da libijske vlasti nisu utvrdile identitet državljana Srbije u čijoj se organizaciji odvija šverc oružja. Međutim, iako neizravno, odmah s tim dovode u vezu svog najpoznatijeg trgovca oružjem Slobodana Tešića. U Blicu ističu da je Tešić, osim po legalnoj trgovini oružjem preko svoje tvrtke Temex, već dugo poznat i po sumnjivim poslovima - “švercu oružja, municije i vojne opreme”.

Podsjećaju da je Tešić bio stavljan na crnu listu UN-a zbog šverca oružja u Liberiju 2004. godine, kao i da je srpskim sigurnosnim službama poznata njegova aktivnost oko trgovine oružjem u Libiji iz Gadafijeva vremena. Tešić je 2011. u Tripoliju dogovarao isporuku 12.000 tenkovskih granata, prenosivih ratnih sustava, 30.000 snajperskih pušaka i na desetke milijuna komada raznog streljiva i druge vojne opreme.

U rujnu prošle godine službenici Carinarnice Rijeka po dojavi obavještajne službe zaplijenili su više kontejnera punih sofisticiranoga naoružanja, najviše raketa za zrakoplove te za sustave zemlja-zemlja koji su u Rijeku stigli iz Srbije. Rakete u dijelovima, zatim dijelovi za lansere, te kruto raketno gorivo, nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.

Mediji su i tada spominjali Tešića kao mogućeg vlasnika tog oružja. No, Tešić je putem srpskih medija demantirao takve optužbe. Zanimljivo je da je Slobodan Tešić, osim u Srbiji gdje je dobio diplomatsku putovnicu, imao dobre kontakte i prema najvišim strukturama vlasti u BiH i Hrvatskoj. U susjednoj BiH Tešićevi kontakti s državnim dužnosnicima završili su skandalom. Glavni državni tužitelj BiH Milorad Đurašin bio je suspendiran nakon što je 2011. otkriveno da se tajno sastaje s njim.

Slobodan Tešić, kojega se povezuje i s “trgovcem smrću” Viktorom Boutom, imao je kontakte i s pojedinim tvrtkama u Hrvatskoj, čija su se imena pojavljivala u medijima i izvješćima nekim međunarodnih organizacija vezano za ilegalnu trgovinu oružjem iz skladišta u BiH. Tešić je čak bio i na službenom primanju na Pantovčaku kod bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

- Došao je u skupini poslovnih ljudi zainteresiranih za kupnju brodova, ali su se zanimali i za otkup viška oružja iz vojnih skladišta. Uputio sam ih na Institut za brodogradnju i MORH. Ne mogu se sada sjetiti tko su sve bili ti ljudi, ali znam da je to bilo pred kraj mog drugog mandata - izjavio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:15