'TO JE SUVERENO PRAVO'

Potpredsjednik ruske vlade: 'Bezobrazno je od Srbije tražiti da prizna Kosovo!'

 Mikhail Klimentyev/AP

BEOGRAD - Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin u srijedu je u Beogradu uvjetovanje priznanja kosovske nezavisnosti nazvao "bezobraznim" i srbijanskim vlastima prepustio odluku da u vlastitom interesu odluče hoće li zbog prijema u Europsku uniju pristati da priznaju nezavisno Kosovo.

Prvi potpredsjednik vlade Ruske Federacije u razgovoru sa srbijanskim državnim vrhom istaknuo je "suvereno pravo Srbije" da odlučuje hoće li priznati Kosovo kao nezavisnu državu, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

"Ako je za prijem u EU uvjet da se prizna Kosovo, morate razmisliti o tom uvjetu. To je bezobrazan uvjet... ali to je vaša suverena odluka i Rusija će podržati vašu odluku", rekao je Rogozin i istaknuo da Kremlj ostaje kritičan prema priznanju nezavisnosti Kosova.

On je naglasio kako se pravo na samoodređenje uvažava samo u jednom slučaju - kad postoji prijetnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije i samo tada ono može prevladati prvi princip, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Visoki ruski dužnosnik je istaknuo i da "ne vidi nikakav sukob interesa u tome da Srbija pristupi i EU i bude strateški partner Rusiji".

Rogozin je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanaka s potpredsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglasio kako je Moskva u novim srpskim vlastima dobila "pouzdanog i ozbiljnog partnera", te da je Rusiji potrebna jaka Srbija koja će zastupati svoje pozicije, izvijestili su mediji u Beogradu.

Vučić je izjavio je da "nije sporna" želja Srbije da uđe u Europsku uniju, kao i da zadrži prijateljske odnose s Rusijom, izvijestili su beogradski mediji o razgovorima prvog potpredsjednika ruske vlade sa srbijanskim državnim vrhom.

Srbi sa sjevera Kosova traže jamstva od Beograda

BEOGRAD - Srbi sa sjevera Kosova obećali su u srijedu srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću da neće praviti probleme u primjeni sporazuma Beograda i Prištine o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima, ali su zatražili i određena jamstva, izvijestili su srbijanski mediji.

Nikolić i Dačić sastali su se u Beogradu s predsjednicima općina na sjeveru Kosova i obvezali se da će im do 4. prosinca dostaviti tehnički protokol za primjenu sporazuma koji su potpisale vlasti u Prištini i Beogradu, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Kako je priopćeno, predsjednici četiriju općina na sjeveru Kosova, naseljenih Srbima, istaknuli su da neće raditi probleme u provođenju sporazuma o kontroli prijelaza ukoliko im budu pružena "određena jamstva" - da neće morati mijenjati srbijanske registarske pločice za kosovske i pribavljati kosovske iskaznice i osobne isprave, te plaćati carinu kosovskim vlastima.

"Ukoliko dobijemo tu vrstu jamstva da na prijelazima nećemo plaćati carinu kvazidržavi Kosovo, da nas neće tjerati da mijenjamo državljanstvo i osobne dokumente, na tim prijelazima, pomažući svojoj državi, nećemo raditi nikakve probleme. Mi ni ovako nećemo raditi probleme osim što ćemo iskoristiti pravo da nastavimo mirne prosvjede", rekao je predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Nikolić je poručio da "Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", a da će "učiniti sve što je u njezinoj moći da se osigura bolji život, mir i sigurnost građana" na Kosovu, navodi se u priopćenju nakon sastanka predsjednika srpskih općina na sjeveru Kosova s predsjednikom i premijerom Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:06