PIŠE INOSLAV BEŠKER

REKORDNA APANAŽA Završio rat: Berlusconijeva bivša supruga dobivat će 100.000 eura dnevno!

 AP

RIM - Gospođa Miriam Bartolini (56) izborila je za sebe apanažu od 36 milijuna eura godišnje, što čini 3 milijuna mjesečno, odnosno 100.000 eura dnevno. Gospođa je zdrava, ne treba posebnu liječničku ni inu skrb, riječ je o novcu koji je samo neka vrsta naknade za napor koji je uložila u dosadašnjem toku života.

Izdržljivost želuca

Gospođa nije dobila Nobelovu nagradu za znanost, nije spasila ljudske živote, nije zadužila čovječanstvo nekim iznimnim prinosom. Izdržljivost želuca jedini je razlog zašto je dobila taj silan novac: gospođa je, kao druga po redu zakonita žena, lijegala u krevet sa Silviom Berlusconijem.

Kvantiteta i kvaliteta

Kaže se da je čovjek koji ubije čovjeka ili dvojicu - ubojica, tko ih ubije stotinjak - luđak, a tko ih ubije na tisuće i tisuće - vojskovođa. Po istoj logici je žena, koja na hladnoći ili po kiši, na sicu automobila ili na tratini, ubere 30 eura po snošaju - kurva. Ako se svoti dodaju ništica ili dvije - ona postaje escort dama, a s još jednom ništicom više već postaje - celebrity. Eto kako sve kvantiteta prelazi u kvalitetu, što bi rekao gospodin Engels. Preferiram logiku G. B. Shawa.

Crnogorska manekenka: 'Udat ću se za Berlusconija, ubila bih za njega!'

Redistribucija nepravde

Doduše, gospođa Miriam Bartolini bila je glumica, ali je karijeru žrtvovala udavši se za doktora Berlusconija. To vrijedi novaca. Glumica je bila i Rita Rušić, koja je karijeru žrtvovala udavši se za Cecchija Gorija, ali je surađivala u muževljevu biznisu filmskog producenta, pa se pokazalo da je u tome daleko uspješnija od svoga nekada zakonitoga, a sada bivšeg šonje.

Treba priznati da je gospođa Bartolini u više navrata pokazala daleko višu klasu od svoga sada već vremešnoga bivšeg muža - što zapravo i nije neki naročit uspjeh, kad se zna nivo dosjetki kojima se u mnogo navrata proslavio vitez Berlusconi.

Kad se uzme u obzir koliko je taj pohlepni, samoživi, nalarfani lik ojadio Italiju (u skladu s njezinom demokratski izraženom suverenom željom), za koliko je srozao njezin društveni brutoproizvod, za koliko novih nezaposlenih snosi krivicu, koliko je time i inim svojim promašajima izbio novca iz džepova svojih sugrađana - sigurno je manje neukusno ako od plijena jedan dio ode inače pristojnoj ženi koja ga je podnosila, a ne toj apsolutno nepristojnoj spodobi. Ali to nije pravda, nego redistribucija nepravde. Točno po zakonu.

Upravo tako, točno po zakonu, presudio je sud u Milanu, u tišini, daleko od novinara, na Božić (!), kada je za obične smrtnike sud zatvoren. Tri i pô godine nakon što je podnijela zahtjev za rastavom, poslije javnog škandala s maloljetnom Noemi Letizijom, Miriam Bartolini, poznatija pod svojim umjetničkim imenom Veronica Lario, izborila je formalnu rastavu braka s apanažom (jer je groteskno svotu koju je dobila zvati alimentacijom, što znači: hranarinom). Kad prođu još dvije godine, jedan od supružnika smije zatražiti i razvod braka.

Od 1980. do 1990. Veronica Lario bila je tiha družica Berlusconiju, rodivši mu troje djece. Tvrdi (i tvrde): nije pitala ništa, nije tražila ništa. On sam se napokon odlučio, razveo se od prve žene 1985., a zaprosio je Veronicu, pa je vjenčao, 15. XII. 1990. S njom i dalje u sjeni, brak je potrajao gotovo dva desetljeća, dok ženi napokon nije prekipjelo što muž javno pravi budalu od sebe s maloljetnicama. Prvi put je reagirala javno 2007., pismom u Repubblici (listu koji je uvijek oponirao Berlusconiju) kad je Berlusconi rekao Mari Carfagni (kasnije zastupnici, pa ministrici): “Da nisam oženjen, sad bih Vas zaprosio”.

Apanaža je tek prvi korak. Slijedi razdioba imutka stečenoga u braku (Berlusconi je u međuvremenu djeci iz obaju brakova razdao znatne dijelove svojih poduzeća, od kojih je Fininvest sam ove godine fakturirao 9 milijardi eura). Nešto je dala i gospođa Bartolini: villu Macherio, u kojoj je živjela i odgajala djecu i iz koje je 2007. istjerala muža vlasnika. Berlusconi je sebi uzeo sve nekretnine.

Najskuplji razvodi

Rupert Murdoch, novinski magnat: Bivšoj supruzi Ann isplatio 1,7 milijardi dolara

Adnan Khashoggi, trgovac oružjem: Bivšoj supruzi Sorayi isplatio 850 milijuna dolara

Bernie Ecclestone, vlasnik Formule 1: Bivšoj supruzi Slavici isplatio 750 milijuna funti

Craig McCaw, pionir mobitela: Bivšoj supruzi Wendy isplatio 460 milijuna dolara

Mel Gibson, glumac: Bivšoj supruzi Robyn Moor isplatio 425 milijuna dolara

Michael Jordan, legenda NBA: Bivšoj supruzi Juaniti isplatio 260 milijuna dolara

Neil Diamond, pop-pjevač: Bivšoj supruzi Marcii Murphey isplatio 150 milijuna dolara

Harrison Ford, glumac: Bivšoj supruzi Melissi Mathison isplatio 118 milijuna dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:47