Rusija: Medvedev otpustio čak 18 šefova policije

Policajac koji je prošle godine ubio dvije osobe u supermarketu dobio je doživotnu kaznu zatvora
Russian President Dmitry Medvedev gestures while delivering his annual state of the nation speech at the Kremlin in Moscow on November 12, 2009. From Kaliningrad to Kamchatka, Russia covers 11 time zones -- but that could be about to change. In his address to the nation President Dmitry Medvedev suggested Russia have fewer time zones. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV
 AFP

MOSKVA - U pokušaju da uvede red među kadrove ruske policije, predsjednik te zemlje Dmitrij Medvedev smijenio je 18 visokorangiranih policijskih zapovjednika. Medvedev pokušava dati težinu reformi policije, koju je započeo prošle godine, pa je najavio da će svi policajci koji prekrše zakon ubuduće biti strože kažnjivani nego civili.

Razuzdani i nasilni

Policija se, naime, nekoliko puta pokazala kao razuzdana, pijana i nasilna služba, a Medvedev je zatražio čišćenje njihovih redova od korupcije i bolje rezultate u borbi protiv kriminala. Policajci su se 2009. pijani iživljavali nad prolaznicima, a jedan je počeo pucati u supermarketu i ubio dvoje ljudi. Danas je osuđen na život u zatvoru.

Test političke moći

Medvedevljevi potezi, ističu analitičari, test su i njegove političke moći. Mnogi, naime, smatraju da je glavni u zemlji i dalje sadašnji premijer Vladimir Putin i da o njemu zapravo ovisi provođenje teških reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:10