U DUBOKOJ KOMI

SHARONU OTKAZUJU ORGANI 'Bori se poput lava, ali ne dogodi li se čudo, stanje će se pogoršati'

Šef bolnice u kojoj je smješten bivši izraleski premijer aludirao je da Sharonu nije preostalo mnogo vremena
(FILES) A picture taken on January 1, 2006 shows former Israeli Prime Minister Ariel Sharon during the weekly cabinet meeting at his offices in Jerusalem. The medical condition of Ariel Sharon, hospitalized in Tel Aviv has significantly deteriorated, sources said on January 1, 2014. AFP PHOTO/POOL/URIEL SINAI
 AFP / 2005 Getty Images

Zdravstveno stanje bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona (85) u kontinuiranom je pogoršanju. Nakon točno osam godina provedenih u komi i dubokom vegetativnom stanju, prije nekoliko su mu dana počeli otkazivati pojedini organi.

Prema najnovijim informacijama bolnice iz okolice Tel Aviva, u kojoj je Sharon smješten, situacije se u ponedjeljak nastavila pogoršavati. 'Ne dogodi li se čudo, stanje će biti još gore', rekao je šef bolnice Ze'ev Rotstein, piše Jerusalem Post .

Naveo je da mu je krvni tlak stabiliziran, ali da to neće biti dovoljno, aludirajući da bivšem premijeru i nekadašnjem izraelskom vojskovođi nije preostalo još mnogo vremena.

Dan ranije Rotstein je kazao da se, unatoč svemu, Sharon bori 'poput pravog lava i ratnika, kao što se borio i cijeli život'.

Početkom siječnja 2006. godine Sharon je pretrpio moždani udar te je pao u duboku komu. Otada je kod njega zabilježena tek sporadična moždana aktivnost i cijelo je vrijeme zapravo proveo vegetirajući uz pomoć aparata.

Pamtit će ga se kao velikog vojskovođu te izvrsnog i hrabrog, ali povremeno i svojeglavog, taktičara. Traga je ostavio i u izraelskom političkom životu. Njegova autoritativnost i odlučnost donijela mu je nadimak 'Buldožer'. Pola godine prije pada u komu naredio je jednostrano povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze, čime je okončao 38-godišnju vojnu okupaciju tog teritorija, danas pod kontrolom radikalnog palestinskog Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:17