ROBINJA DAMA AMERIKE

Španjolski časopis objavio kontroverznu naslovnicu s Michelle Obamom kao nagom ropkinjom

Originalni portret, naslikan 1800. godine, završen je samo osam godina nakon što je u Francuskoj ukinuto ropstvo, te je u to vrijeme bio smatran simbolom borbe protiv ropstva, seksizma i rasizma
 Magazine de Fuera de Serie

MADRID - Španjolski časopis Magazine de Fuera de Serie privukao je pažnju svjetske javnosti svojom provokativnom naslovnicom na kojoj prikazuje suprugu američkog predsjednika, Michelle Obama, kao model na poznatom portretu ‘Portrait D’Une Négresse’ francuske slikarice Marie-Guillemine Benoist, koji prikazuje crnu robinju s golom dojkom.

Originalni portret, naslikan 1800. godine, završen je samo osam godina nakon što je u Francuskoj ukinuto ropstvo, te je u to vrijeme bio smatran simbolom borbe protiv ropstva, seksizma i rasizma.

Namjera urednika časopisa, uz članak o Michelle naslovljen ‘Michelle praunuka roba, dama Amerike’, bila je skrenuti pozornost na to kako ‘iza svakog velikog muškarca stoji velika žena’, te je prepun riječi hvale za Michelle Obamu.

Sama montaža nije bila prvotno namijenjena naslovnici časopisa, već je bila dio serije montiranih fotografija koje prikazuju lica slavnih ličnosti na tijelima slavnih aktova, te uključuje i sike njenog muža Baracka, pokojnog predsjednika Abrahama Lincolna i princeze Diane.

No, promatrana izvan konteksta, naslovnica je izazvala veliku kontroverzu, te je časopis izložen brojnim optužbama za nenamjerni rasizam ili, u najmanju ruku, neukus.

Autorica naslovnice, Karine Percheron-Daniels stoji iza svojeg umjetničkog odabira, objašnjavajući kako slike pokazuju ‘alternativnu, neočekivanu stvarnost’ koja omogućuje čitateljima da vide ‘slavne ličnosti na sasvim drugi način’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:51