'SRBE I FRANCUZE VEŽE BRATSVO PO ORUŽJU'

Srbijanski premijer Dačić: 'Srbija je izgubila pobjedu iz Prvog svjetskog rata! Dosta smo pobjeđivali u ratu, a gubili u miru'

 Tea Cimaš/CROPIX

BEOGRAD - Posljednja desetljeća izbrisala su rezultate borbe i pobjede Srbije na strani saveznika Srbija prije 100 godina, ocijenio je u nedjelju u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić u povodu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

“Mi smo bili na strani pobjednica Prvog svjetskog rata, za razliku od drugih jugoslavenskih naroda s kojima smo stvorili novu zajedničku državu, iz koje su oni krvavo izišli devedesetih godina prošlog stoljeća. Time ova poslednja desetljeća potpuno potiru rezultate borbe srpskog naroda u zadnjih 100 godina”, izjavio je Dačić prigodom polaganja vijenaca na Spomen kosturnicu braniteljima Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Srbijanski premijer je podsjetio da je tijekom Prvog svjetskog rata Srbija pretrpjela najveće gubitke, ali je istaknuo kako nije siguran da su odluke donijete nakon tog rata, odnosno način na koji je stvorena nova država Srba, Hrvata i Slovenaca, “unaprijedile nacionalni i državni interes Srbije”.

“Zato nam Prvi svjetski rat treba biti jedna velika pouka.... Dosta smo pobjeđivali u ratu, a gubili u miru, kako su to mnogi govorili. Treba dobro promisliti šta raditi u miru. Moramo se truditi da pobijedimo u miru”, izvjestili su beogradski mediji o govoru Dačića progodom obilježavanja Dan primirja u Prvom svjetskom ratu koji se ove godine prvi put u Srbiji obilježava kao državni praznik.

Veleposlanik Francuske u Srbiji Francois-Xavier Deniau položio je vijenac na francuskom vojnom groblju u Beogradu, a ceremoniji su nazočili veleposlanik Njemačke Heinz Wilhelm, šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert, visoki dužnosnici Srbije i izaslanici ratnih vojnih udruga Srbije i Francuske.

Deniau je ocijenio da Srbe i Francuze od Prvog svjetskog rata veže “bratstvo po oružju”.

“To su tri duge godine tjekom kojih su francuski, srpski i saveznički vojnici krvlju zapečatili ovu posebnu vezu koja nas i dan danas spaja, skoro čitavo stoljeće kasnije”, rekao je Deniau.

Istom je prigodom predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, tjekom službenog posjeta Grčkoj, na otoku Vido položio vijenac u tzv. plavu grobnicu u Jonskom moru gdje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika umrlih nakon proboja Solunskog fronta.

Srbija se, obilježavajući Dan primirja kao vlastiti državni praznik, od danas pridružila državama pobjednicama širom svijeta koje tradicionalno obilježaju ovaj dan kad su sile Antante potpisale primirje s Njemačkom 1918., koji je označio kraj Prvog svjetskog rata u kojemu je poginulo više od 15 milijuna ljudi, a više od 20 milijuna ih je ranjeno. Srbija je u tom ratu izgubila više od milijun ljudi, odnosno trećinu tadašnjeg stanovništva.

Neposrednim povodom za rat povjesničari smatraju atentat u Sarajevu 28. lipnja 1914. kada je austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda ubio bosanski Srbin Gavrilo Princip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:53