VRIJEME BEZ POGLAVARA

ŠTO SE DOGAĐA NAKON 28. VELJAČE Nakon povlačenja pape Benedikta XVI. za Crkvu nastupa razdoblje 'prazne stolice'

 AP

ZAGREB - Najavom povlačenja pape Benedikta XVI 28. veljače mjesto poglavara katoličke crkve ostaje upražnjeno do izbora novog poglavara, odnosno započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante).

Prazna stolica ili sedis vacantia je izraz kojim se, prema kanonskom pravu Rimokatoličke Crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra). Sveta Stolica postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima.

Papina ostavka se spominje kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uvjeti za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena. Kanonski zakonik ne predviđa nijednu određenu osobu ili tijelo kojemu bi papa trebao obznaniti svoju odluku o povlačenju s položaja poglavara Katoličke crkve. Poznavatelji Vatikana smatraju da bi o tome trebao biti obaviješten kolegij kardinala. U službenim dokumentima Crkve se za ostavku pape ne koristi se termin "abdikacija".

ŠOK IZ VATIKANA: Papa Benedikt XVI. povući će se s dužnosti 28. veljače: 'Odlazim za dobro Crkve! Nemam više snage za obnašanje te dužnosti'

Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005. Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine.

Strane agencije prenose da je Papa kazao kako je potpuno svjestan težine svoje odluke ali da odlazi svojom voljom te da zbog svojih godina nije u stanju više obavljati tu službu.

"Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra", prenosi Vatikan riječi Benedikta XVI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 18:53