ODLAZAK NA SIGURNO

STRAH OD NAPADA IZ SOVJETSKOG SAVEZA 'Tito je 1948. planirao bijeg u Švicarsku'

Jugoslavija je gotovo ostala bez predsjednika nakon rezolucije Informbiroa i sukoba sa Sovjetskim Savezom

Josip Broz Tito razmišljao je o bijegu iz zemlje u vrijeme najvećeg pritiska Sovjetskog Saveza na Jugoslaviju 1948. godine, pokazuju najnovija istraživanja, piše Blic.

Jugoslavija je gotovo ostala bez predsjednika nakon rezolucije Informbiroa i sukoba sa Sovjetskim Savezom. Josip Broz Tito je razmišljao čak i da napusti Jugoslaviju ukoliko je Sovjetski Savez napadne ili okupira nakon rezolucije Informbiroa.

- Britanski obavještajci poslali su s terena u centralu svoje tajne službe podatak da je za vrijeme najžešće krize i sukoba između KPJ i KP SSSR-a i njegovih satelita Tito kontaktirao vlasti Švicarske u namjeri da sazna da li postoji mogućnost da dobije azil u toj zemlji, navodi Goran Nikolić, autor knjige 'Tajne službe Velike Britanije' koja će biti predstavljena u Srbiji u veljači.

Nikolić navodi da je Rezolucija Informbiroa i sukob sa Staljinovim Sovjetskim Savezom doveo do otopljavanja odnosa između Jugoslavije i zapadnih saveznika.

Da je informacija o Titovom zahtjevu za azil pouzdana, svjedoči i podatak da su britanske tajne službe bile aktivne u Jugoslaviji četrdesetih i pedesetih godina. Agenti koji su poslani u Jugoslaviju kako bi vrbovali stalne izvore informacija iz Jugoslavije saznali su i podatak o Titovom interesu za azil u Švicarskoj.

- U dokumenatima britanske tajne službe pohranjenim u arhivama MI6 može se vidjeti da je za razliku od predratne Jugoslavije tajna služba četrdesetih i pedesetih godina 20. stoljeća imala malo uspjeha u regrutiranju agenata. Kao najveći uspjeh navodi se prikupljanje detaljnih informacija o civilnim i vojnim naftnim instalacijama, kao i skladištima naftnih derivata, od strane agenta koji je u Jugoslaviju dolazio „poslovno“ 1947. godine, kazao je Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:37