Švedsko oružje završilo je u rukama FARC-a

BOGOTA - Švedska je od venezuelanske vlade zatražila objašnjenje kako su švedski protutenkovski raketni bacači, koje je Stockholm prodao Venezueli još 80-ih godina, završili u rukama kolumbijske pobunjeničke skupine FARC.



Zaplijenjeno oružje




Antitenkovske raketne bacače nalik na bazuku, koje je proizvela švedska tvornica Saab Bofors Dynamics, kolumbijske su vlasti zaplijenile, i to navodno ne prvi put, tijekom upada u jedan od FARC-ovih kampova 2008. godine, a to su otkriće objavile u ponedjeljak.



Najnoviji pronalazak tog oružja samo je dodatno učvrstio dugogodišnje sumnje Kolumbije da vlada Huga Chaveza u susjednoj Venezueli potpomaže FARC, najveću gerilsku skupinu u Latinskoj Americi s kojom se vlasti u Bogoti bore već punih 45 godina.



U međuvremenu je Jens Eriksson, viši dužnosnik u švedskome ministarstvu trgovine, istaknuo da švedske vlasti surađuju s Kolumbijom kako bi se “utvrdilo što se dogodilo”.



- Zamolili smo vladu u Venezueli da nam da informacije o tome što oni misle kako je to oružje pronađeno u Kolumbiji - istaknuo je Eriksson.



Jan-Erik Lovgren iz Švedskog inspektorata za strateške proizvode naglasio je da se radi o kršenju licence o vlasništvu te da bi ovaj slučaj mogao utjecati na buduće dogovore o prodaji oružja Venezueli. Dodao je da niti jedna švedska kompanija nikad nije dobila dozvolu za prodaju oružja Kolumbiji.



Venezuelanske vlasti su kolumbijske optužbe odbacile i nazvale ih novim pokušajem da se “našteti njihovoj državi”.



- Poričemo da naše institucije pomažu teroristima. To zvuči kao jeftin film koji je napravila američka vlada - poručio je Tareck El Aissami, venezuelanski ministar unutarnjih poslova.



SAD u regiji




Njegov kolega Nicolas Maduro, venezuelanski ministar vanjskih poslova, otišao je još dalje te slučaj s oružjem nazvao “kampanjom kojom se želi opravdati prisutnost američke vojske u Kolumbiji”.



Naime, odnosi između Kolumbije, Venezuele i Ekvadora pogoršali su se nakon što je Kolumbija ranije ovoga mjeseca sa SAD-om sklopila “vojni pakt” koji američkoj vojsci dopušta korištenje triju kolumbijskih vojnih baza za operacije protiv krijumčara droge u J. Americi.




Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:14