NOVA VLADA

SVI VUČIĆEVI LJUDI Uoči kadrovske križaljke budući srpski premijer otkrio svoje favorite

U novoj vladi Ivan Tasovac, Boris Tadić i Lazar Krstić?
Beograd, Srbija, 160314.U Srbiji su odrzani izvanredni parlamentarni izbori. Prema prvim nesluzbenim rezultatima izbora Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 50 posto glasova. Stranka Ivice Dacica SPS osvojila je 15 posto glasova.Na fotografiji: Aleksandar Vucic, izborni stozer Srpske napredne stranke (SNS).Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
 Peđa Milosavljević / CROPIX / ¬ 2014 Pedja Milosavljevic / +318 64 1260 959 / [email protected]

U novoj srpskoj vladi mogli bi ostati mladi ministar financija s Yalea Lazar Krstić, ministar pravosuđa Nikola Selaković kao veliki favorit nakon uhićenja Darka Šarića te Boris Tadić kao ministar vanjskih poslova. Izvjesno je ipak samo to da je Aleksandar Vučić budući premijer.

Nakon prijevremenih izbora u nedjelju, na kojima je Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila 1,7 milijuna glasova i apsolutnu većinu sa 158 od ukupno 250 mandata u Skupštini Srbije, predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je da je Vučić budući premijer. No, to ne znači da će mu odmah dati mandat za sastavljanje vlade.

- Prvo se moraju završiti izbori, zatim se trebaju formirati klubovi zastupnika u Skupštini Srbije, a onda ćemo razgovarati sa svima - izjavio je Nikolić, bivši predsjednik SNS-a.

Vučić ponavlja da će razgovarati sa svima o mogućim koalicijama.

- Očekujem da me Predsjedništvo stranke sljedećih dana ovlasti da počnem konzultacije s potencijalnim partnerima za buduću vladu. Nemamo vremena za gubljenje i želimo što prije formirati odgovoran ministarski tim koji će početi nužne reforme - poručio je Vučić. Blic piše da bi prvi razgovori mogli početi u petak.

Na pitanje hoće li Srbija dobiti široku koaliciju, Vučić je za Večernje novosti rekao da je spreman razgovarati sa svima koji su prešli izborni prag.

- Volja naroda bila je takva da ne ovisimo o matematici, ali nam je cilj razgovarati sa svima koji žele da Srbija ide naprijed i koji joj žele dobro. Dakle, otvoren sam za razgovore s Ivicom Dačićem, Draganom Đilasom, Borisom Tadićem, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina - istaknuo je Vučić.

No, Blic piše da s Đilasom ipak ne bi razgovarao. Vučić kaže kako ne isključuje mogućnost da više stranaka uđe u novu vladu.

- Želim dogovor oko ključnih državnih i nacionalnih ciljeva jer se nikad nisam bavio sitnim kalkulacijama - naglasio je. Na pitanje o budućim ministrima, rekao je da još nije bilo riječi o konkretnim imenima.

- Ne krijem da sam zadovoljan učinkom Lazara Krstića i Nikole Selakovića, koji su zaslužili da budu i u novoj vladi. Sljedećih dana bit će sastavljeni plan i program vlade s kojim će se izaći pred parlament - najavio je Vučić.

Novosti prenose kako bi novi gradonačelnik Beograda mogao biti Selaković ili trenutačni šef privremene gradske uprave Siniša Mali. Prije izbora Vučić se pohvalno izjašnjavao o ministru kulture Ivanu Tasovcu, također nestranačkom ministru.

Nagađa se da bi Nova demokratska stranka Borisa Tadića mogla dobiti resore prosvjete i kulture, da bi Tadić mogao biti ministar vanjskih poslova, a nekadašnji tajnik njegova kabineta Miodrag Rakić ministar policije, prenosi Politika.

Nova vlada trebala bi položiti zakletvu krajem travnja i službeno početi s radom do 1. svibnja. Vučić je najavio da će do 15. lipnja donijeti paket reformskih zakona na čelu sa zakonom o radu i stečaju te da će se nova vlada fokusirati na automobilsku industriju, poljoprivredu, IT sektor i građevinarstvo, kao i na žestoku borbu protiv nezaposlenosti.

I MALE STRANKE TRAŽE MJESTO U VLADI Tadić protiv saveza s Ivicom Dačićem

U vladu bi mogli ući predstavnici malih stranaka koji su bili na listi SNS-a, Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Aleksandar Vulin, bivši član JUL-a koji je u prošloj vladi bio zadužen za Kosovo. Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je kako želi biti dio nove vlasti. To želi i predstavnik bošnjačke manjine Sulejman Ugljanin, no on ne želi u vladu s Rasimom Ljajićem, a prema Novostima, Boris Tadić ne želi ulaziti ni u kakav savez s Ivicom Dačićem koji ga je prevario 2012. i doveo SNS na vlast. S Dačićevim socijalistima ne želi Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je na izbore izašla s Tadićem. “Naš je stav da njih treba lustrirati, a ne s njima razgovarati”, izjavio je Bojan Kostreš iz LSV-a za Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:24