OBJAVIO ODBOR ZA ZAŠTITU NOVINARA

TEŠKA GODINA ZA NOVINARE Prošle godine ih je ubijeno 70, a zatočeno njih 232!

 AFP

ZAGREB - Lani je u svijetu ubijeno 70 novinara zbog njihova rada, po čemu je prošla godina bila jedna od najkobnijih za novinare, objavio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara.

Broj ubijenih novinara u 2012. znatno je veći nego godinu dana prije, kada ih je ubijeno 47, a ta organizacija sa sjedištem u New Yorku još istražuje jesu li smrti 31 novinara u 2012. izravno povezane s novinarskim radom.

Zabrinjava i podatak prema kojem je prošle godine u svijetu bio zatočen rekordan broj novinara. Zbog optužbi za terorizam i druge antidržavne prijetnje lani su zatvorena 232 novinara, najviše od 1990., kada je ta organizacija za zaštitu novinara objavila prvo izvješće.

Odbor je u godišnjem izvješću o napadima na novinare, objavljenom na njegovoj web stranici, naveo i popis deset najrizičnijih zemalja u kojima su novinari i sloboda medija najviše ugroženi.

Uz Siriju, lani najsmrtonosniju zemlju za novinare , popis obuhvaća Rusiju u kojoj su na snazi represivni zakoni, Brazil u kojem je porastao broj ubojstava novinara, Etiopiju koja zakonima pokušava ušutkati novinare i Tursku, vodeću zemlju po broju zatvorenih novinara.

Nakon Sirije u kojoj je lani ubijeno 28 novinara, slijede Somalija s 12, Pakistan sa sedam i Brazil sa četiri ubijena novinara.

Represivni zakoni usmjereni na ušutkivanje novinara provode se i u Ekvadoru te Turskoj, dok su u Etiopiji, Vijetnamu, Iranu i Siriji brojni novinari zatvoreni pod optužbama da su antidržavna prijetnja kako bi se spriječilo njihovo kritičko izvješćivanje.

U Rusiji, u kojoj je zabilježeno 16 neriješenih ubojstava novinara u posljednjih 10 godina, stanje medija pogoršano je zbog kriminaliziranja klevete nakon povratka Vladimira Putina na mjesto predsjednika države prošle godine.

Turska je postala vodeći tamničar novinara. Većina od 49 novinara koji su lani završili u turskim zatvorima bili su kurdski novinari, optuženi za podržavanje terorizma te stavova i aktivnosti zabranjene Kurdistanske radničke stranke.

Slijedi Iran sa 45 novinara i urednika koji su u 2012. u zatvorima bili izloženi teškim uvjetima, uključujući boravak u samici, mučenje i uskraćivanje medicinske skrbi.

Odbor je od 1992. evidentirao 971 smrt novinara koje izravno povezuje s njihovim poslom. U 40 posto slučajeva razlozi ubojstava novinara bili su političke prirode, u 35 posto radilo se o ratnim okolnostima, a u 20 posto o korupciji, pokazuju podaci Odbora koji od 1992. vodi detaljne evidencije o svakom ubijenom novinaru.

Na listi 20 najsmrtonosnijih zemalja za novinare na prvom mjestu je Irak u kojem je od 1992. ubijen 151 novinar .

Promatrajući po godinama najviše novinara, njih 74, ubijeno je 2009., a slijede 2012. i 2007., kad ih je ubijeno po 70.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:19