NEMA PRIJETNJE KAZNENIM MJERAMA

UN USVOJIO REZOLUCIJU O SIRIJI Izbjegnuta vojna akcija

 Human Rights Watch

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak navečer u New Yorku usvojilo rezoluciju kojom se zahtjeva uništenje sirijskog kemijskog oružja ali ne prijeti automatskim kaznenim mjerama protiv vlade Bašar al-Assada ukoliko ne ispuni zahtjeve.

Jednoglasnom odlukom 15-članog Vijeća sigurnosti završilo je višetjedno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija se temelji na sporazumu koji su dvije zemlje postigle početkom mjeseca u Ženevi nakon što je 21. kolovoza u napadu kemijskim oružjem u predgrađu Damaska poginulo više stotina ljudi.

Dogovorom SAD-a i Rusije izbjegnuta je američka vojna akcija protiv Assadove vlade koju je Washington okrivio za napad. Sirijska vlada i njezina saveznica Rusija za napad su okrivile pobunjenike.

Ovo glasovanje je veliki diplomatski uspjeh: to je prva rezolucija koju je Vijeće sigurnosti usvojilo od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. Tri puta u prošlosti Moskva i Peking uložili su veto.

"Večeras je međunarodna zajednica obavila svoj posao", rekao je uoči glasovanja glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Također je rekao da bi se mirovna konferencija o Siriji pod nazivom "Ženeva 2" trebala održati sredinom studenog.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u petak prijedlog rezolucije "velikom pobjedom međunarodne zajednice".

Pobuna protiv Assadova režima, koja je započela u ožujku 2011, razvila se tijekom mjeseci u građanski rat koji je odnio više od 110.000 života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:13