NOVA EPIDEMIJA?

UZBUNA U REGIJI Dvije osobe u BiH preminule od svinjske gripe

Trenutno se ne može govoriti o općem broju zaraženih na području Bosne i Hercegovine, no moguće je da je broj zaraženih veći

TUZLA - Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona potvrdilo je kako je kod dvije preminule osobe u posljednjih 15 dana otkriven virus H1N1 poznatiji pod nazivom svinjska gripa, javlja Aljazeera .

Prema navodima Blaška Topalovića, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo TK-a, u izjavi za agenciju Anadolija brzi testovi potvrdili su kako su preminule osobe bile zaražene virusom H1N1.

Dodaje kako je trenutno ne može govoriti o općem broju zaraženih na području Bosne i Hercegovine, no moguće je da je broj zaraženih veći.

Podsjetimo, simptomi svinjske gripe isti su kao i kod sezonske.

- Isti su simptomi, uz kašalj, temperaturu, slabost, malaksalost, bolove u kostima, mišićima... Dakle, to je klasična klinička slika sezonske gripe - pojasnio je Topalović, a prenosi Aljazeera .

Od početka godine tri osobe zaražene svinjskom gripom otkrivene su i na brodsko-posavskom području u Hrvatskoj, prenosi Glas Slavonije.

Podsjetimo, u pandemiji virusa H1N1 tijekom 2009. u Hrvatskoj je zabilježeno čak 56.236 oboljelih od čega je premilo 28 osoba. Virus može biti posebno opasan za ljude sa slabim imunitetom, kronične bolesnike, malu djecu, starije osobe i trudnice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:35