UBIO 77 LJUDI

VIDEO Norveška sutra izriče presudu: Breivika čeka smještaj u najluksuznijem zatvoru na svijetu!

Njegova trenutačna zatvorska ćelija opremljena je prijenosnim računalom, a 33-godišnjak može uživati i u maloj teretani
 AP Photo/ Ila Prison

OSLO - Je li Anders Behring Breivik (33), masovni ubojica u čijem ubilačkom pohodu je živote izgubilo 77 ljudi , bio uračunljiv u vrijeme napada na sjedište norveške vlade kao i u vrijeme masakra na Utoyi, sutra će odlučiti norveški sud, a o odluci će ovisiti i kazna koja će mu biti izrečena.

Sigurno je da će Breivik cijeli svoj život provesti zatvoren, a sudsko vijeće odlučiti će hoće li to biti u zatvoru ili u psihijatrijskoj ustanovi.

Dok Norvežani čekaju presudu, objavljene su fotografije zatvora Ila u predgrađu Osla u kojem je Breivik pritvoren već 13 mjeseci.

Njegova zatvorska ćelija opremljena je prijenosnim računalom, a 33-godišnjak može uživati i u maloj teretani.

Još nije poznato u kojem će zatvoru Breivik služiti kaznu nakon donošenja presude, no jedan od zatvora u koji bi ovaj masovni ubojica mogao biti poslan je zatvor Halden, poznat kao 'najhumaniji zatvor na svijetu'.

Norveška je na uređenje zatvora Halden potrošila oko milijun dolara samo na murale, umjetničke fotografije i svjetlosne instalacije unutar zatvorskih zidina, kako bi osuđenicima boravak bio što ugodniji.

Zatvor Halden je još ugodnije mjesto od onog u kojem trenutno boravi Breivik, jer ćelije imaju i kupaonice s keramičkim pločicama i 'flat-screen' televizore koji otežavaju zatvorenicima skrivanje droge ili oružja.

U zatvoru ima čak i glazbeni studio s profesionalnom miksetom, u kojem zatvorenici, odnosno 'učenici', kako ih predavači nazivaju, mogu snimati glazbu i svirati na instrumentima. Ni na jednom od prozora u ovom zatvoru ne postoje rešetke.

Maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj, čak i za ubojstva, iznosi 21 godinu, a norveški zakonodavci potrudit će se da mu se kazna opetovano produžava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:51