ODGAĐA INTERVENCIJU

VIDEO Obama: 'Odlučio sam. Spremni smo napasti Siriju, ali ću prvo tražiti odobrenje Kongresa'

Obama je u obraćanju javnosti iz Bijele kuće rekao da podržava načelo djelovanja u Siriji te da će Kongres raspravljati i glasovati o tom pitanju. Kongres bi se trebao sastati 9. rujna
 AFP

NOVO 21:51 Odlučio sam da SAD treba poduzeti vojnu akciju protiv Sirije, poručio je večeras američki predsjednik Barack Obama. Međutim, za to će tražiti odobrenje Kongresa, najavio je Obama, a zasjedanje Kongresa najavljeno je za 9. rujna. Američki predsjednik ima ovlasti da sam poduzme takvu akciju, bez potrebe da za to traži mišljenje Kongresa.

Obamina najava da će tražiti mišljenje Kongresa prije nego što napadne Siriju znači da je američka vojna intervencija odgođena barem za tjedan dana. Obama je rekao kako vjeruje da će u Kongresu dobiti zeleno svjetlo, no nije rekao što će učiniti ako Kongres kaže 'Ne'. Rekao je da je ranije tokom dana razgovarao sa liderima Kongresa koji su prihvatili da tu temu stave na dnevni red nakon što se zastupnici vrate s odmora 9. rujna, prenosi Bloomberg.

- Mada vjerujem da imam dovoljnu moć da provedem vojnu akciju bez odobrenja Kongresa, znam da će u tom slučaju naša zemlja biti jača, a naša akcija efikasnija - objasnio je američki predsjednik zašto se naprasno odlučio zatražiti podršku svog parlamenta.

New York Times piše da je Obama time šokirao Washington i očito zaustavio početak vojne operacije barem do idućeg zasjedanja Kongresa.

U svom govoru Obama je ponovio ono što je rekao u petak, da će vojna operacija protiv režima Bašara al-Asada biti kratka i snažna, bez vojnika na zemlji, poduzeta s ciljem da odvrati Asada od korištenja kemijskog oružja. "Vojna operacija može se dogoditi sutra, idućeg tjedna ili u bliskoj budućnosti", rekao je Obama. "Mi ne možemo i nećemo okretati glavu od onoga što se dogodilo u Damasku", poručio je američki predsjednik svojoj i svjetskoj javnosti.

Amerikanci optužuju Bašara al -Asada da je u borbi protiv pobunjenika u predgrađu Damaska upotrijebio kemijsko oružje koje je usmrtilo 1500 ljudi. Asad to negira. Tvrdnja da je Sirija koristila kemijsko oružje je potpuni nonsens, optužio ga je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je pozvao Washington da objavi dokaze da je Asad koristio kemijsko oružje.

Obamina namjera da vojno intervenira u Siriji naišla je na žestoka protivljenja i kod kuće i u inozemstvu. Kod kuće Obama se našao pod lavinom kritika koje dolaze s obe strane političkog spektra, piše NYT. Neki zastupnici smatraju da akcija ne smije biti pokrenuta bez odobrenja UN-a, dok drugi kritiziraju ideju ograničene vojne akcije, posebno nakon što se danima već najavljuje pa se Asad na nju stigao pripremiti.

Obama se odlučio osloniti na Kongres nakon što je izgubio podršku svog najvjernijeg saveznika, Velike Britanije, baš zato što je britanski parlament odbio plan za vojnu intervenciju. Britanski premijer David Cameron ne može odlučivati mimo parlamenta, pa je tako Washinton najjaču podršku dobio u Francuskoj. Francuski predsjednik Francois Hollande odlučan je u podršci SAD-u i vojnoj intervenciji u Siriji. Hollande za to ne mora dobiti odobrenje francuskog parlamenta.

Međutim, ako i francuski predsjednik odluči krenuti stopama američkog, i Francuska bi mogla poput Britanije odustati od intervencije, jer se 63 posto Francuza protivi vojnoj akciji, prenosi BBC. Italija i Njemačka su protiv. Ne možemo podržati akciju ako nema odobrenje UN-a, EU-a i NATO-a, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Ista poruka stigla je iz Rima, suzdržana je i Kanada. Snažnu podršku Amerika je dobila od Turske, svog ključnog saveznika u sirijskom susjedstvu, dok su arapske zemlje podijeljene.

Svjesna da se ključni saveznici i kongresmeni protive vojnoj intervenciji, Bijela kuća je odlučila oprezno vagati rizike napada, tumači Obamim istup Washinton Post. Čini se da je kao prioritet postavila jačanje podrške koju dobija s Capitol Hilla, piše list.

Nakon britanskog 'Ne', Francuska je jedina članica Vijeća sigurnosti koja podržava SAD. Rusija i Kina snažno se protive intervenciji u Siriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je iz Vladivostoka poručio Obami da ništa ne poduzima dok UN-ovi istražitelji ne objave je li u Siriji doista upotrijebljeno kemijsko oružje. Putin je podsjetio Obamu da je dobitnik Nobelove nagrade za mir, pozivajući ga da dobro razmisli prije nego što se odluči na vojnu akciju i nova ubijanja.

I prije Obamine objave da ništa neće poduzeti prije izjašnjavanja članova Kongresa, prošao je još jedan neslužbeni rok za početak napada na Siriju. Naime, danima se nagađalo da će Obama narediti svojoj mornarici da lansira Tomahawke prema Damasku čim Siriju napuste UN-ovi istražitelji. Zato su svjetske agencije danas detaljno javljale kad je viđen UN-ov konvoj kako napušta hotel u Damasku u kojem su bili smješteni, pa nešto kasnije kad je 20-člani tim pješke prešao granicu s Libanonom, i naposljetku kad su viđeni na aerodromima u Bejrutu i Rotterdamu.

Napetost je pojačalo to što je istodobno s povlačenjem UN-vih eksperata u Sredozemlje doplovio šesti američki vojni brod, a peti razarač, s 200 projektila Tomahawk. Ukoliko se Obama odluči pričekati rezultate UN-ove istrage, početak operacije mogao bi se dodatno oduljiti, s obzirom da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao diplomatima da bi se na rezultate moglo čekati i dva tjedna. UN-ov tim sa 20 članova četiri je dana bio u Siriji i tri puta je izlazio na teren, u predgrađe Damaska gdje se sumnja da je Asad koristio kemijsko oružje. Uzimali su uzorke krvi i tkiva povrijeđenih te uzorke tla i ostatke projektila. Svi ti uzorci bit će poslati u europske laboratorije, najvjerojatnije u Švedsku i Finsku, prenose agencije.

---------------------------------------------------------------

19:52 Predsjednik SAD-a Barack Obama u kratkom je obraćanju javnosti iz vrta ispred Bijele kuće ponovio tvrdnje da je sirijska vlada kemijskim oružjem ubila preko 1000 ljudi, ali i rekao kako će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu operaciju protiv Sirije.

Obama je u obraćanju javnosti iz Bijele kuće rekao da podržava načelo djelovanja u Siriji te da će Kongres raspravljati i glasovati o tom pitanju. Kongres bi se trebao sastati 9. rujna.

- Odlučio sam da SAD moraju upotrijebiti vojnu silu protiv Sirije - rekao je Obama. - Šef Združenog stožera izvijestio me je da je američka vojska spremna za napad. Ali, odlučio sam i tražiti i odobrenje za napad od Kongresa.

---------------------------------------------------------------

19:01 Predsjednik SAD-a Barack Obama oko 19.15 sati dat će izjavu za javnost o Siriji.

Reporteri Sky Newsa iz Washingtona javljaju kako Obama neće objaviti da Amerika kreće u napad, nego će samo dati izjavu s dodatnim detaljima o stanju u Siriji.

Naime, dužnosnik Bijele kuće je objasnio da predsjednikove riječi neće biti obraćanje pred vojnu operaciju u Siriji nego pružanje najnovijih informacija u svezi njegovih odluka o tome kako odgovoriti na sirijski napad kemijskim oružjem od 21. kolovoza u kojem je, po dužnosnicima SAD-a, ubijeno 1429 osoba.

Izjava je pripremljena nakon što su u Bijeloj kući razgovarali glavni Obamini savjetnici za nacionalnu sigurnost, među kojima su ministar obrane Chuck Hagel, državni tajnik John Kerry i načelnik združenog stožera Martin Dempsey.

Članove američkog Zastupničkog doma u nedjelju će dužnosnici Bijele kuće povjerljivo izvijestiti o razvoju stanja, rečeno je u priopćenju predsjednika toga doma Johna Boehnera.

---------------------------------------------------------------

18:01 - Sirijska vojska "mobilizirana je, ima prst na okidaču", izjavio je na državnoj televiziji sirijski premijer Vael al-Halki, dok je dužnosnik službe sigurnosti kazao da je Sirija spremna "odgovoriti na napad u svakom trenutku".

U pisanoj izjavi emitiranoj na službenoj postaji, premijer al-Halki je rekao: "Vojska je spremna suočiti se sa svim izazovima i svim scenarijima". Dok su posljednji inspektori UN-a napustili zemlju u subotu ujutro, sirijske vlasti ustvrdile su da se spremaju uzvratiti na moguće američke zračne udare.

Visoki dužnosnik sirijskih službi sigurnosti kazao je kako očekuje "napad u svakom trenutku" i ponovio da je njegova zemlja "također spremna odgovoriti u svakom trenutku". "Ta neopravdana agresija Zapada neće proći bez odgovora", dodao je taj dužnosnik. Pristaše udara brane "krivu stvar koja nema ništa zajedničko s moralom niti međunarodnim pravom", dodao je.

---------------------------------------------------------------

15:50 - Tim UN-ovih stručnjaka dovezao se do zračne luke u Bejrutu u subotu nakon što je ranije tijekom dana prešao sirijsko-libanonsku granicu.

Tim od 20 stručnjaka, koji su doputovali u Damask tri dana prije napada 21. kolovoza kako bi istražili ranije optužbe, uspjeli su na kraju posjetiti nekoliko puta lokacije na koje je izvršen napad i pritom su uzeli uzorke krvi i tkiva žrtava u predgrađu Damaska. Također su uzeli uzorke tla, odjeće i fragmente raketa. Međutim, njihov je mandat da utvrde kojim otrovima je počinjen napad, a ne tko ga je počinio.

Velika Obamina dilema: Kako kazniti Asada, a ne pomoći islamskim radikalima

Washington navodi da nema potrebe čekati njihovo izvješće budući da je sa sigurnošću utvrđeno da je korišteno kemijsko oružje te da iza napada stoje Asadove snage.

Američke snage će vjerojatno pokrenuti udare zajedno s Francuskom, koja je snažno podržala primjenu sile za kažnjavanje Asada. "Kemijski masakr u Damasku ne može i ne smije proći nekažnjeno", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande u intervjuu za list Le Monde u petak.

Britanija je također snažno podržala akciju, ali je bila prisiljena povući se nakon što je parlament nije odobrio u četvrtak. Turska podržava primjenu sile, a arapske države u regiji kažu da Asada treba kazniti, iako nisu eksplicitno podržale vojni napad. Iran, koji podupire Asada, upozorava na širi rat, a Rusija se snažno protivi vojnoj intervenciji.

-------------------------------------------------------------------

15:35 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Vladivostoku da su tvrdnje onih koji optužuju sirijsku vladu da je upotrijeblila kemijsko oružje "čista glupost", prenose ruski mediji. "U uvjetima napredovanja sirijske vojske govoriti o tome da je kemijsko oružje upotrijebila sirijska vlada čista je glupost", rekao je Putin. Po njegovim riječima, Rusija osuđuje primjenu kemijskog oružja.

OBAMA NAJAVIO STRELOVITU AKCIJU 'Svijet neće prihvatiti da se žene i djeca truju plinom'

"Što se tiče mogućeg korištenja oružja za masovno uništenje, uključujući i kemijsko oružje, naše je stajalište dosljedno: mi se kategorički tome protivimo, osuđujemo i, sukladno tome, ako se to dokaže, mi ćemo sudjelovati u razmatranju mjera protiv takvih poteza", istaknuo je.

Putin je poručio američkom predsjedniku Baracku Obami da ne zaboravi da je dobitnik Nobelove nagrade za mir. "Ja bih se obratio Obami kao laureatu Nobelove nagrade za mir: prije nego što se primjeni sila u Siriji treba razmisliti o budućim žrtvama", kazao je.

"Rusija poziva da se dobro razmisli prije donošenja odluke o operaciji u Siriji", istaknuo je. Također je rekao da SAD mora predstaviti UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti UN-a dokaze da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje.

'ŽELIM DA NAS NAPADNU. NITKO NEMA TAKVE VOJNIKE KAO MI' Asadov 12-godišnji sin na Faceu prijeti SAD-u?

"Ako oni (SAD) govore da je vladina vojska primijenila oružje masovnog uništenja, u ovom slučaju kemijsko, i govore da imaju dokaze za to, neka ih tada predstave UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti. Pozivanje na to da oni imaju te dokaze, ali su tajni i ne mogu ih nikome dati, ne prolazi. To je nepoštivanje partnera... Ako i postoje dokaze oni moraju biti predstavljeni, a ako nisu znači da ne postoje", ustvrdio je.

Putin je rekao da nije telefonski razgovarao s Obamom o Siriji nakon summita G8.

"U posljednje vrijeme, posebice nakon novih optužbi da je sirijska vlada primijenila kemijsko oružje, nisam razgovarao s američkim predsjednikom", rekao je on. Međutim, izrazio je nadu da će imati priliku razgovarati s Obamom o situaciji u Siriji na summitu G20 u Sankt Peterburgu idućeg tjedna.

--------------------------------------------------------------------

09:00 - Istražitelji UN-a koji su u Siriji prikupljali podatke o navodnom kemijskom napadu 21. kolovoza u subotu ujutro su napustili Damask i doputovali u Libanon, javljaju agencije.

Konvoj vozila u kojem je 13 istražitelja prešao je kopnenu granicu između Sirije i Libanona u jutarnjim satima, prenose svjedoci. Oni bi trebali prvo dati usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, a za konačne zaključke o uporabi kemijskog oružja trebat će pričekati rezultate laboratorijskih analiza koje se provode u Europi, što bi moglo potrajati do dva tjedna.

Mnogi analitičari najavljivali su ranije da će intervencija u Siriji kao odgovor zapadnih vlada na, vjeruje se, napad predsjednika Bašara al-Asada kemijskim oružjem na civile, biti odgođena dok istražitelji Ujedinjenih naroda ne izvijeste u subotu o svojim nalazima.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da još nije donio "konačnu odluku" o Siriji, ali je spomenuo "ograničenu" akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al-Asada zbog korištenja kemijskog oružja.

Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom, rekao je Obama, nakon objave izvješća u kojem se kaže da je u napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza koji se pripisuje sirijskom režimu poginulo u blizini Damaska 1.429 osoba od kojih 426 djece.

UPOZORENJE STRUČNJAKA 'Skladišta kemijskog oružja u Siriji se ne mogu bombardirati! Preopasno je'

Američki je predsjednik pozvao svijet da ne stoji "paraliziran" pred stanjem u Siriji. Obama je također osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u petak popodne u New Yorku ponovno s veleposlanicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, nakon što u četvrtak navečer nije postignut jasan napredak u raspravi oko Sirije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da su američki dokazi o navodnoj upletenosti sirijskih vlasti u napad kemijskim oružjem 21. kolovoza obične laži.

"Ono što je američka administracija ocijenila nepobitnim dokazima (...) nije ništa više od starih priča koje su objavili teroristi prije više od tjedan dana, sa svim njihovim lažima i izmišljotinama", kaže se u priopćenju pročitanom na sirijskoj državnoj televiziji. Ministarstvo izražava "čuđenje" što "jedna supersila vara svoju javnost na tako naivan način oslanjajući se na nepostojeće dokaze."

Damsk: 'Ičekujemo agresiju svakog trena'

Sirija "svakog trena" očekuje napad zapadnih sila na svoj teritorij, ali je spremna također i odgovoriti na mogući napad, potvrdio je u subotu visoki dužnosnik sirijske službe sigurnosti.

"Iščekujemo agresiju svakog trena i spremni smo isto tako svakog trena odgovoriti", istaknuo je dužnosnik. "Branit ćemo naš narod i našu domovinu svim sredstvima", dodao je. Također je podsjetio da je "javnost protiv SAD-a i zapadnih zemalja koje žele krenuti u vojnu intervenciju protiv Sirije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:22