IZ SKOPLJA A. MANASIEV

VIDEO Opozicija pozvala na revoluciju: Pogledajte snimke izbacivanja zastupnika i novinara iz parlamenta!

Dramatično usvajanje proračuna za 2013. završilo je obračunom na ulicama, a napetost je sve veća
 AP

Makedonija je na pragu ozbiljne političke krize nakon teških izgreda i sukoba između vladinih pristaša i opozicije, koji su eskalirali u ponedjeljak u makedonskom parlamentu tijekom usvajanja proračuna za 2013. godinu.

Vladajuća je stranka VMRO-DPMNE, unatoč opozicijskim prosvjedima i pokušaju blokade Sobranja, izglasala proračun za koji oporbene stranke smatraju da će dovesti državu u bankrot. U zgradi Sobranja prije toga malo je nedostajalo da poteče krv.

Policijski specijalci spriječili su sukob između pristaša jedne i druge stranke, koji su se gađali plastičnim bocama, kamenjem i narančama, ali ipak je više od deset prosvjednika ozlijeđeno, a nekoliko ih je privedeno.

Da bi vladajuća stranka mogla glatko donijeti osporavani proračun, morali su primijeniti - blago rečeno - nedemokratski potez: nasilu su izbacili oporbene zastupnike iz Skupštine, a prije njih su to učinili i novinarima.

Najmanje četiri oporbena zastupnika ozlijeđena su u toj dosad neviđenoj akciji. Lideri oporbe najavili su napuštanje Sobranja i blokadu prometnica u zemlji, a predsjednik najveće oporbene stranke SDSM, Branko Crvenkovski, pozvao je narod na revoluciju. Kao odgovor na taj poziv, makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će oporbeni čelnik završiti kao Moamar Gadafi.

- Branko Crvenkovski nastavlja u Gadafijevu stilu. On živi u svom svijetu i nasilu želi preuzeti vlast. Prisilno je pokušao ući u parlament. Crvenkovski je izgubio osjećaj za realnost i njegovo je ponašanje zabrinjavajuće - ustvrdio je premijer Gruevski.

Crvenkovski, koji je bio i premijer i predsjednik Makedonije, u istom je stilu usporedio Gruevskog s pokojnim srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

- Samo su Milošević i Gruevski stvarali zlu krv među ljudima. Vlast je prekršila Ustav i zakone. Makedonija je postala policijsko-partijska, a ne parlamentarna država - uzvratio je Crvenkovski. Međunarodni predstavnici osudili su te incidente. Šefica misije OESS-a u Skoplju, veleposlanica Natalija Drozd, pozvala je sve stranke i javnost da se suzdrže od nasilja.

- Pozivamo sve stranke da poštuju funkciju parlamenta kao mjesta za miran politički razgovor te da se suzdrže od nasilja - izjavila je veleposlanica Drozd. Švedski ministar vanjskih poslova Karl Bildt na svom je profilu na Twitteru napisao: “Uznemirujuće su vijesti iz Skoplja da je policija upala u parlament i izbacila oporbene zastupnike. EU demokracija ne treba tako funkcionirati”.

Politički analitičar Jove Kekenovski za Jutarnji je analizirao mogući razvoj ove krize.

- Oporba će nastaviti tamo gdje je stala ili gdje se nalazi više dugih godina. Oni će blokadama ulica i drugim oblicima građanskog neposluha pokušati prisiliti vladajuće stranke da se povuku te će nastojati na novim izborima srušiti koalicijsku vladu. No, do te promjene vlasti neće doći jer će se s vremenom smanjiti intenzitet i broj prosvednika, a za tri, četiri tjedna to će se dogoditi i sa strastima u opoziciji. Odmah nakon novogodišnjih praznika predsjednik parlamenta najavit će lokalne izbore za ožujak, a oporba će se, htjela to ili ne, morati pripremati za te izbore - objasnio je Kekenovski.

Prema njegovu mišljenju, stranke su se ovih dana sramotno ponašale i narod je vidio samo golu borbu za vlast.

- Vidjeli smo kako neki političari više vole vlast od svoje države, vidjeli smo izmanipulirane i prevarene članove stranke i simpatizere koji su došli prosvjedovati samo za interese svojih lidera i političkog vodstva. Ja u tome nisam vidio nikakav posebni nacionalni interes i nije bilo razloga da se na ovaj način dotakne dno demokracije. Vidio sam snažnu i agresivnu vlast i agresivnu opoziciju koja je pokazala nedovoljnu snagu i moć te se vrlo brzo povukla - dodao je Kekenovski. Zanimljivo je da se sukob vodi samo u makedonskom političkom bloku dok se albanske stranke drže po strani.

Jedan od razloga za ljutnju opozicije visoki su troškovi koje država ima zbog projekta Skoplje 2014. Riječ je o finaciranju gradnje 20-ak muzejskih i državnih zgrada te postavljanju 40-ak spomenika velikanima makedosnke povijesti.Projekt je najavljen 2010. godine, a njegovi ukupno troškovi procijenjeni su između 80 i 500 milijuna eura. S druge strane, isti taj projekt vjerojatno će biti potporanj aktualnoj vlasti na sljedećim izborima. Oporba upozorava na prekomjerno zaduživanje države i eventualni grčki scenarij, a vladajuća stranka smatra da je makedonsko gospodarstvo na stabilnim nogama.

“Sve ostalo je manipulacija opozicijskih stranaka”, tvrde vladajući.

Bez obzira na sve, sigurno je da su najveće žrtve ove političke borbe građani, a šteta je nanesena i slici makedonske demokracije. Velik je udarac zadan i makedonskom novinarstvu jer su novinari prvi put silom izbačeni iz parlamenta, uključujući i predsjednika Društva novinara Makedonije Nasera Selmanija. Premijer Nikola Gruevski ispričao se zbog incidenta, ali Društvo novinara zahtijeva odgovornost i od policije i od onih koji su izdali tu naredbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:52