SUĐENJE U LIBIJI

VIDEO: SMAKNUT ĆE GADAFIJEVOG SINA? U životu je imao sve što je poželio, a sada mu prijeti smrtna kazna

U ponedjeljak počinje suđenje Saadiju Gadafiju za njegovu ulogu u zločinima koje je počinio njegov otac Muammar Gaddafi, među kojima je i ubijanje prosvjednika. Ako bude osuđen prijeti mu smrtna kazna
 Getty Images / YouTube

Otkako se rodio, u životu Saadija Gadafija tekao je med i mlijeko. Obožavani i razmaženi sin libijskog diktatora imao je sve što je htio. Dok su ostala djeca bila prisiljena gledati javna smaknuća kako bi shvatili što će im se dogoditi ako se budu protivili Gadafijevoj vladavini - on je bio nagrađivan skupim igračkama na daljinsko upravljanje i mini motorima kojim je jurio hodnicima bunkera u Tripoliju u kojem se nalazilo sve potrebno - od kina do misterioznih medicinskih prostorija.

Dok je njegov otac širio teror i gomilao milijune iz naftnih rezervi, Saadi je odrastao sanjajući o slavi i glamuru. Svom ocu kazao je da želi postati nogometaška zvijezda.

Umjesto da sina natjera na trening i disciplinu kako bi dosegnuo svoj cilj, Muammar je pričekao dok Saadi nije postao dovoljno star, a onda je naredio da mu se nađe mjesto u najboljem nogometnom klubu u zemlji.

Kao novi napadač kluba Al Ahli, Saadi je dobio svoje ime na majici, dok su ostali igrači bili poznati samo po brojevima na leđima. Stoga se njegovo ime jedino protezalo u novinama i na radijskim postajama koje su prenosile utakmice.

Unatoč tome što je pokazao vrlo malo talenta, postavljen je za kapetana libijske reprezentacije. Suci su mu morali popuštati, a Gadafijevi zaštitari okružili bi odmah onog kojeg su čuli da kritizira njegovu igru.

Čak i tada, Saadi nije bio sretan - žalio se da svijet ne može vidjeti njegovu igru jer je zemlja bila pod međunarodnim sankcijama.

Stoga je njegov otac upumpao milijune u talijanski nogometni klub Perugia, čije su utakmice prenošene na svjetskoj razini, pod jednim uvjetom: da Saadiju daju ulogu.

Gadafi je unajmio zvijezdu Diega Maradonu, da mu bude nogometni trener, a Ben Johnson, kanadski olimpijski sprinter uhvaćen da koristi steroide, postao je Saadijev fitness trener.

Prije tjedan dana objavljena je snimka Saadija Gadafija kako narod moli za oprost

Unatoč svemu razmaženi sin pao je na doping testu te su ga suspendirali. U reportažama o njegovoj jedinoj utakmici koju je odigrao u Italiji pisalo je kako je on jedan od najgorih nogometaša koji se ikad pojavio terenu.

No to ga nije puno pokolebalo - nastavio je igrati u Libiji, gdje kritika protiv njega nije bila dopuštena. Kad nije igrao nogomet, putovao je svijetom, organizirao lude tulume s orgijama i drogom, a uhvaćen je kako pijan vozi svoje Bugattije i Ferrarije.

No, dobra vremena za Saadija Gadafija očito su završila kad je ubijen njegov otac. Pobjegao je na jug kroz Saharu do Nigera, nakon što je prvo pokušao pobjeći u Venezuelu privatnim avionom. Također, molio je Južnoafričku republiku da mu pruži utočište. Prošlog mjeseca vraćen je u Libiju nakon što je s Nigerom sklopljena novčana nagodba.

Sada dane provodi u zatvoru nedaleko od očeve palače u kojoj se kao mali igrao u podzemnim tunelima.

U ponedjeljak ga očekuje suđenje za njegovu ulogu u teroru koji je provodio njegov otac Muammar Gadafi, te ubijanje prosvjednika, a ako bude osuđen prijeti mu smrtna kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 08:20