HEROJI IZ DUBRAVE

KAKO SU VATROGASCI SPASILI ŽIVOT KOLEGI Renato je ostao prikliješten, a užarena kaciga mu je pritiskala glavu...

Vatrena stihija prošli tjedan gutala je vikendicu u Gorancu, a dvojica vatrogasaca pokušala su se probiti u kuću. Tada se na njih srušio krov
Zagreb, 261114.Vatrogasci vatrogasne postaje Dubrava Ivan Devcic, Luka Sizdrak i Renato Havel na koje je pri intervencoji pala greda i kroviste vikendice.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Bila je večer 23. studenoga. Rutinsko dežurstvo ekipe Vatrogasne postaje Dubrava. Međutim, u jednoj sekundi jedan poziv mirnu je noć pretvorio u dramu. Iznenada je, naime, stigla dojava o požaru na vikendici. Vatra gori u selu Goranec, 12 kilometara od najbliže zagrebačke javne vatrogasne postaje, one u Dubravi. Dežurna ekipa dobila je šezdeset sekundi da se pripremi i krene na intervenciju. Po standardnom operativnom postupku na mjesto požara upućena su dva vozila sa 9 ljudi.

No ono što je izgledalo kao rutinska intervencija pretvorilo se u akciju koju vatrogasci Javne vatrogasne postaje Dubrava nikad neće zaboraviti. Dok su jurili prema mjestu požara, stigla im je obavijest iz Centra za veze, u kojem operateri primaju dojave građana na telefon 193. Centar obavještava ekipu da su primili još nekoliko poziva, što znači da nije riječ o malom požaru. Svima je postalo jasno da je situacija vrlo ozbiljna.

Kad je ekipa stigla na požarište, ubrzo su shvatili da će problem biti i sam pristup vikendici, sagrađenoj na brijegu bez adekvatnog pristupa za vatrogasna vozila. Pregledom vikendice vatrogasci uočavaju i drugi, puno veći problem - vikendica je izvana tretirana motornim uljem, pretpostavlja se da je vlasnik vikendice na taj način pokušao osigurati vanjske elemente kuće od vlage.

Požar se vikendicom širio iznimno brzo. Pred vikendicom su bile dvije osobe koje su se nagutale dima pa ekipa Hitne pomoći preuzima brigu o njima.

Vatrogasna ekipa počinje gašenje požara s dva mlaza, jedan ispred a drugi iza kuće. Kako bi se najefikasnije ugasio požar, odabrana je taktika tzv. unutarnje navale, odnosno maksimalnog približavanja vatri. Dvojica vatrogasaca, Luka Šiždrak i Renato Havel, namjeravala su se probiti u vikendicu. Ali s obzirom na to da je cijela unutrašnjost vikendice zahvaćena vatrenom stihijom, proboj nije uspio. Vatrogasci Havel i Šiždrak promijenili su taktiku i pokušali proći ispod nadstrešnice.

Bruno Konjevic / CROPIX
Zagreb, 261114.Vatrogasci vatrogasne postaje Dubrava Ivan Devcic, Luka Sizdrak i Renato Havel na koje je pri intervencoji pala greda i kroviste vikendice.Na fotografiji: kaciga nakon intervencije.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U tom trenutku krov nadstrešnice je popustio i uz tresak pao na vatrogasca Havela te ga svom snagom pritisnuo o tlo. Njegov kolega Luka Šiždrak uspio je ostati na nogama. Od velike tragedije spasio ih je zid koji je spriječio da se krov punom težinom sruši na gasitelje.

Voditelj intervencije Ivan Devčić, iskusni vatrogasac s dvadesetak godina staža, čuo je buku nakon pada nadstrešnice. Odmah je otrčao pogledati što se događa. Pod nadstrešnicom je pronašao onesposobljenog Luku Šiždraka, a ispod urušenog krova uočio je i vatrogasca Havela. Kako mu je krov pritisnuo kacigu, vatrogasac Havel nije mogao pomaknuti glavu.

Dvojica vatrogasca potom su uspjela nekako odmaknuti krov nadstrešnice da bi izvukla kolegu Havela, koji je djelovao dezorijentirano. Na glavi mu je bila ozljeda za koju je poslije utvrđeno da je nastala od užarene kacige koja mu je prikliještila glavu dok je čekao da ga izvuku ispod krova. Nakon što su spasili život kolegi, ostali vatrogasci uspješno su zaustavili širenje požara na vikendici. Policija je poslije procijenila štetu na oko 55 tisuća kuna, a otkriven je i uzrok velikog požara - nepropisno priključena dimovodna cijev na peć za drva.

Pitali smo vatrogasca Renata Havela koliko dugo je ostao na bolovanju nakon traumatičnog iskustva. Njegov odgovor ostavio nas je bez riječi. - Nije bilo potrebe da ostanem doma, nisam jako ozlijeđen. Vratio sam se na posao drugi dan - rekao je Havel.

Među vatrogascima postoji nepisano pravilo bratstva - gdje god išli i što god radili, uvijek su u tandemu. Zato je lako pretpostaviti da se unesrećeni vatrogasac vratio na posao kako netko od njegovih kolega ne bi u slučaju novog požara bio usamljen u borbi protiv vatre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:38