JEDINSTVENA PRILIKA ZA LJUBITELJE TRČANJA

Utrkom po 512 stepenica idemo do vrha Zagrepčanke

 Ronald Goršić/CROPIX

Zagreb je unazad godinu dana postao grad u kojem se, osim iz nužde užurbana života, trči i iz gušta. Evo prilike da si sad, prije blagdanskog prejedanja, priuštite i preventivnu prosinačku detoksikaciju trčanjem. I to trčanjem stubama, jer u Hrvatskoj se prvi put, 15. prosinca, održava utrka po stepenicama. Tih 512 stepenica do 26. kata zagrebačke Zagrepčanke moći će istrčati 250 sudionika. A organizatorima se već prijavilo stotinjak više od tog broja.

Neće biti gužve

- Zgrada, ma koliko veliko izgledala, ima svoja ograničenja. Kako bismo umanjili mogućnost padova i gužvi na ‘stazi’, odlučili smo trkače puštati jednog po jednog svakih 30 sekundi - objašnjava Nedeljko Vareškić, predsjednik udruge Aktivan život, idejni začetnik i organizator utrke po stubama, utrke noću i kojekakvih drugih utrka koje u posljednje vrijeme vesele sve veći broj ljudi. - Budući da će svi startati u drugo vrijeme, do samoga se kraja neće znati tko je pobjednik, kao na skijanju.

Nije opasno za zdravlje

Većina prijavljenih sudionika utrke dolazi isključivo vidjeti mogu li to oni doista. Ljudi vole kada se pred njih stavi neki izazov, a pogotovo ako je on relativno dohvatljiv.

I je li trčanje uza stube opasno, pitaju skeptici. Pogotovo ako se nerazumno prijave i oni koji ni po ravnom nemaju naviku trčati…

- Može biti opasno po zdravlje, ali u principu nije ništa opasnije nego bilo koje drugo trčanje. Gledao sam trkače koji su nakon utrke od 400 metara padali u nesvijest (tko zna koliki im je tada bio puls), ali i one koji su završavali maratone bez ikakvih problema.

Ulična štafeta

Dakle, stepenice same po sebi nisu ništa opasnije od bilo koje druge utrke, sve ovisi o vama, koliko brzo ćete htjeti ići i koliko ste se pripremali za tu utrku. Nemojte očekivati da ćete bez treninga i priprema ostvariti neki rezultat. Vjerujem da će većina prohodati već na šestom katu, ali to će im biti pouka da se za iduću utrku spreme - prognozira Vareškić. Najbrži će stubama proletjeti za pet-šest minuta, a ostali mogu polagano, koliko im treba.

Vareškić ima još ideja: - Kolega trkač mi je predložio da napravimo štafetnu uličnu utrku. Trčalo bi se pet kilometara, jer mislim da je to mjera koju mnogi mogu pretrčati i još si naći prijatelje koji s njima mogu biti dio tima i štafete...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:48