TAJANSTVENA GOSPOĐA ZUCKERBERG

‘Odurne su optužbe da je s njim samo zbog novca: ona je zaslužna za uspjeh Facebooka!’

Prijatelji otkrivaju kako je Priscilla Chan, dugogodišnja djevojka Marka Zuckerbega, od svog asocijalnog momka stvorila šefa internetskog diva

ZAGREB - Tjedan je bio strašan, a Facebookov izlazak na burzu za Priscillu Chan uopće nije bio najvažniji događaj. Dugogodišnja životna partnerica Marka Zuckerberga u ponedjeljak je postala doktorica. Godinama se školovala na uglednom i iznimno zahtjevnom Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu, na koji je pošla nakon podjednako zahtjevnog dodiplomskog iz biologije na Harvardu. Ponedjeljak je bio apsolutni vrhunac karijere skromne Kineskinje rođene u Americi. Diploma joj je značila znatno više od inicijalne ponude dionica kojom će njen dečko četiri dana kasnije zaraditi milijarde, a osim diplome primljena je u ekskluzivno društvo National Medical Honor Society. ‘Tako sam ponosan na vas, dr. Chan :-)’, napisao je Zuckerberg na njenom Facebook profilu.

Prijatelji kažu da bez Priscille Chan ne bi bilo Facebooka. Postojao bi kao nekoliko linija programerskog koda, čak i s milijunima korisnika, ali bez dionica, investitora i milijardi dolara. Priscilla Chan odigrala je ključnu rolu u velikom poslovnom pothvatu: od Marka Zuckerberga učinila je čovjeka. Naučila ga je komunicirati s ljudima, voditi velike timove, paziti na vlastito ponašanje i prihvatiti važnost interakcije uživo, što Marku nikad nije bilo suviše visoko na top-listi osobnih prioriteta.

Početak romanse

Upoznali su se u studenome 2003. godine. Mark je čekao u redu za WC u prostorijama židovskog bratstva na Harvardu. ‘Na sebi je imao nekakve čudne naočale u obliku piva, a na njima je bio ispisan programerski kod’, prisjetila se nedavno Priscilla. ‘To mi se učinilo zabavno, ali s dodatnim elementom geekovskog pristupa’. Mark će uskoro otići u Kaliforniju da razvije thefacebook, kako se Facebook tada zvao. Često se vraćao na kampus i regrutirao potencijalne suradnike. ‘Priscilla’, dobacio joj je u prolazu, ‘želiš li posao u thefacebooku?’ ‘Želim’, odgovorila je i tako je počela romansa. Priscilla ima vrlo striktna pravila. Minimalno jedan dejt tjedno na kojem ne pričaju o Facebooku niti o bilo čemu drugom vezano za posao. Taj se dejt ne smije odvijati u njihovoj kući ili Facebookovim uredima. Dnevno moraju imati najmanje 100 minuta tijekom kojih su potpuno sami. ‘Ona ga drži normalnim’, rekla je jedna obiteljska prijateljica američkom časopisu New Yorker. ‘Nema skupih auta, blještave odjeće ili neukusnih partyja. Mark se i dalje druži s prijateljima s fakulteta.’ Ključna je u transformaciji mladog poduzetnika iz asocijalnog geeka u sposobnog menadžera. Nekad je puno griješio i bio čudan prema podređenima, a danas, kažu svjedoci, vrlo efikasno upravlja svim Facebookovim operacijama. Čak je popravio interakciju s ljudima.

Dugačke šetnje

Sve potencijalne poslovne partnere ili važne nove zaposlenike vodi u dugačke šetnje po brežuljcima iznad Palo Alta, simpatičnog mjesta u Silicijskoj dolini. Baš negdje pri kraju šetnje s brežuljaka se vidi sjedište Facebooka, a Mark koristi taj prizor da zakuca svoj govor i potpuno osvoji šetača pored sebe.

Takvim malim trikovima naučila ga je Priscilla, ali ni ona nije raspoložena za raskalašene tulume ili izlaske. Uglavnom su doma, rade, a tek nedavno kupili su ozbiljnu kuću za nekoliko milijuna dolara. Prije toga živjeli su u vrlo skromnoj, unajmljenoj kući pored kampusa sveučilišta Stanford, nekoliko ulica od sjedišta Facebooka. ‘Ja sam jednostavno stvorenje’, piše na svom Facebook profilu. ‘Volim kuhanje, osušene paradajze i mekane stvari.’ Nedavno je Zuckerberga natjerala na revolucionaran potez. Facebook je pokrenuo aplikaciju za doniranje organa i tisuće se ljudi prijavilo da postanu novi donatori. ‘Priscilla će postati pedijatar, a naši se razgovori uz večeru ipak baziraju na Facebooku i njenom poslu’, priznao je u intervjuu Zuckerberg.

Rapidno odrastanje

Priscillin momak prošlog se tjedna našao na naslovnici popularnog New York magazina. Cijeli tekst bavio se njegovim rapidnim odrastanjem: od razmaženog geeka koji je bezočno ukrao izume svojih fakultetskih prijatelja, što je na kraju ipak platio dionicama i kešom, izrastao je u jednog od najboljih menadžera na svijetu. Za transformaciju je najzaslužnija Priscilla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:19