OPTUŽBE PLJUŠTE SA SVIH STRANA

NEPOTIZAM, LAŽI I SEKS UMINISTARSTVU POLJOPRIVREDE Istražujemo pozadinu afera

'Jedan kolega postao je načelnik samo zato što je ljubavnik pomoćnice ministra', priča se po Ministarstvu

Smjene, ostavke, kaos, afere - tim su nam riječima jučer opisali trenutačno stanje u Ministarstvu poljoprivrede neki od tamošnjih zaposlenika. Optužbe pljušte sa svih strana.

Dok jedni tvrde kako neki kadrovi koji nisu uspjeli ostvariti svoje ambicije podmeću ministru Tihomiru Jakovini te opstruiraju rad njega i njegova tima, drugi ističu da se ministar obračunava s dijelom HSS-ovaca i HDZ-ovaca u Ministarstvu.

Posljednjih tjedana kruže i anonimna pisma u kojima se tvrdi da u 2014. nećemo uspjeti povući 300 milijuna eura jer nije završen program ruralnog razvoja.

Posljednji u nizu incidenata je i ostavka koju je dala Smiljana Goreta Ban, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.

- Nisam ni u kakvom sukobu ni svađi s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Naprotiv, podržavam ono što ministar radi te mu i dalje stojim na raspolaganju. Ostavku sam podnijela isključivo zbog obiteljskih razloga - rekla nam je Smiljana Goreta Ban.

Smiljana Goreta Ban

U medijima su se odmah pojavile informacije i kako Goreta Ban za sobom ostavlja neke afere, poput one da je još u lipnju 2012., kad je došla na funkciju, među kandidatima koji su se prijavili na oglas za njenu zamjenicu izabrala svoju kumu Željku Gudelj Velaga, inače blisku suradnicu bivšeg ministra poljoprivrede Božidara Pankretića. No, izvor iz Ministarstva ima drukčije objašnjenje.

Željka Gudelj Velaga

- Gudelj Velaga već je bila u Ministarstvu i na to mjesto postavilo ju je Upravno vijeće Agencije kako bi mijenjala Smiljanu Goretu Ban, koja je zbog bolesti djeteta često morala biti na bolovanju i zbog čega je na kraju i dala ostavku - kaže izvor iz Ministarstva, u kojem su pojasnili i dio slučaja u kojem se u vezu dovode Ivan Jakovčić i Dean Ban, suprug donedavne ravnateljice Agencije.

Naime, navodi se da je Jakovčić još 2010. kupio 6,1 hektar državnih oranica koje je po kvadratu plaćao 2,3 kune. Rješenje o vlasništvu stiglo mu je u lipnju 2012., a mjesec dana poslije Dean Ban je došao na čelo Instituta za poljoprivredu u Poreču.

- Točno je da je Jakovčić kupio zemljište, no to se dogodilo u vrijeme stare vlasti. Mi s tim slučajem nemamo ništa. Osim toga, Agencija nema veze s uknjižbom, ni s time kada ona dolazi na red, pa vjerujem da te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom - rekao je izvor iz Ministarstva.

Inače, ostavka Smiljane Gorete Ban tek je posljednji u nizu događaja koji potresaju Ministarstvo poljoprivrede. Ona je, naime, peta od onih koji su unatrag dvadesetak mjeseci napustili tim ministra Jakovine. Prije nje otišli su pomoćnik za šumarstvo i drvnu industriju Goran Rubin, koji je također naveo osobne razloge za odlazak, a i potom pomoćnik za ruralni razvoj Luka Čuljak, koji je za svoju smjenu saznao iz medija, odnosno Vladina priopćenja.

Otišao je i načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja Tugomir Majdak, a onda i pomoćnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vesna Gantner Kuterovac, supruga HSS-ovca Krešimira Kuterovca. Nedavno je Jakovina mandat na raspolaganje zatražio i od ravnateljice Poljoprivredno-savjetodavne službe Marine Mikšić jer, doznajemo, nije bio zadovoljan njenim radom.

Vesna Gantner Kuterovac

- Jakovina se okružio ljudima koji nisu stručni, nego su poslušni i ulaguju mu se, a one sposobne je smijenio - tvrdi nekoliko djelatnika Ministarstva.

- Jedan kolega postao je načelnik službe i došao na plaću od desetak tisuća kuna samo zato što je ljubavnik pomoćnice ministra - uvjeren je jučer bio dio službenika Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:44