KLOVIĆEVI DVORI

Smijeh suvremenih umjetnika neobuzdan je i često gorak

Prolazeći izložbom “Dimenzije humora” u Klovićevim dvorima na podu ćete ugledati video na kojemu se sjena umjetnika Gorana Škofića bez prestanka previja od smijeha. Toliko je smiješno? Baš i ne.

Ovdje ima mnogo više crnog humora, što uostalom pokazuje i Škofićev sljedeći rad: dva su televizora suprotstavljena jedna drugom, na jednom je sjena umjetnika koji puca, na drugom je niz sjena koje jedna za drugom padaju kad su pogođene te se ponovno dižu.

Pitanja kustosice

Autorica izložbe je Blaženka Perica, koja odmah u uvodnom tekstu postavlja pitanja: zašto kod Warhola možemo naći elemente humora, a kod Beuysa ne, zašto humor povezujemo s Kožarićevim radom, a ne s Kniferovim Meandrom? I tako dalje.

Ona se na izložbi bavi suvremenom umjetnošću.

Obilazak počinje slikom Stipana Tadića, koja je ujedno bila i njegov diplomski rad. Na slici je 555 vješto naslikanih portreta osoba koje je umjetnik susretao tijekom studija te obitelji i prijatelja. Sve ih je smjestio u zagrebački HNK. Jedan od portretiranih je Luka Hrgović, koji je o ovoj slici snimao i film. Hrgović na izložbi ima još jedan film. Riječ je o “Etidi”, a rad potpisuje zajedno s Antonom Svetićem.

Nezaobilazan Krašković

Kada je riječ o humoru, nezaobilazan je i Denis Krašković. Izložena je skulptura “Princeza i žaba”, odljev glave prema jednoj skulpturi Lucijana Vranjanina, koja ljubi plastičnu, zelenu žabu. Druga slika, “Volim pušiti”, prikaz je uvećanih ruku umjetnika s cigaretom (šteta da na izložbi “Od tabua do tabua” nisu uvrstili ovaj rad).

Tihomir Matijević izlaže “Bistu u kazni”, skulpturu okrenutu od posjetitelja koja stoji u kutu. U susjednoj se prostoriji vrti gigantska glava, rad istog umjetnika, koja prikazuje Richarda Burtona kao Tita.

Treba istaknuti i “Vučine”, slikarsku strip priču Sonje Gašperov, s pomalo zastrašujućim glavnim protagonistima. Izlažu i Vedran Perkov, Željko Badurina, Ines Krasić, Siniša Labrović...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:04